Gazdaság

A kis cégek felének tartoznak

admin
admin

2005. 09. 01. 15:18

Az elmúlt egy évben tovább növekedett a kis- és közepes vállalkozások (kkv) körében a körbetartozás, ami súlyos likviditási gondokat okoz ennél a vállalkozói körnél. Az építőiparban és a feldolgozóiparban az utóbbi hat hónapban 38 százalék körül volt a késedelmes kifizetések száma.

Egy friss felmérést összegezve Tóth István János, az MTA Gazdasági és Vállalkozáselemzési Intézetének ügyvezető igazgatója elmondta: “a kkv-k 52,9 százaléka azért nem tudott az elmúlt fél évben időben fizetni, mert neki is tartoztak”.

A külföldi tulajdonú és az exportra termelő társaságoknál hosszabb fizetési határidővel kell számolniuk a társaságoknak, s a tapasztalatok azt is megerősítették, hogyha egy cégnél nő a kivitel és csökken a belföldi értékesítés, megnövekednek a fizetési határidők is.

“2005-ben az eddigi adatok szerint nőni fog a vállalati bukások száma, s a leggyakoribb esetek a legkisebb vállalkozások körében fordulnak elő” – jelentette ki Vadász Márton, a Hitelgarancia Rt. (HG Rt.) ügyvezető igazgatója. Azt is elmondta, hogy az Rt. 2005-ben összesen 200 milliárd forint értékben vállalhat költségvetési hátterű garanciát kis- és közepes vállalkozások hiteleinek visszafizetésére, de a napokban kezdeményezték, hogy a keretet jövőre 250 milliárd forintra növeljék.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.