Gazdaság

Európai autóértékesítés: az erős június javított a gyenge féléven

Az EU 23 tagországában, valamint Norvégiában, Svájcban és Izlandon 1 545 879 millió új személyautó kapott rendszámot júniusban, 4,5 százalékkal több, mint tavaly júniusban, jelentették az európai autógyártók szövetségében (ACEA) szerdán.

Júniusban ismét a BMW és a dél-koreai Kia volt messze a piacvezető, és a Volkswagen is feljött: a legnagyobb európai autógyár, eladásai 8,1 százalékos szaporításával, 19 százalékosra növelte a piaci részesedését az egy évvel korábbi 18,4 százalékról.

A BMW 21,8 százalékkal növelte eladásait, piaci részesedése 5,2 százalékra emelkedett 4,4 százalékról. A Kia 51,6 százalékkal több kocsit adott el Európában, mint tavaly júniusban, a piaci részesedése 1,7 százalékra nőtt 1,2 százalékról.

A Fiat eladásai 4 százalékkal csökkentek, piaci rése 6,3 százalékra fogyatkozott 6,8 százalékról.

Az EU régi 15 tagországában, valamint Norvégiában Svájcban és Izlandon ugyancsak 4,5 százalékkal több új autót adtak el júniusban, mint egy évvel azelőtt. Az egész első félévben 7,81 millió új kocsit értékesítettek ezekben az országokban 0,3 százalékkal kevesebbet, mint a tavalyi első félévben.

A legjobb a német, a francia és a spanyol piac volt, és javult Olaszország is, 18 százalékkal. Az új EU-tagokkal együtt – Máltát és Ciprust leszámítva – 1,1 százalékkal csökkent az új autók eladása az első félévben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik