Gazdaság

Gyorsjelentések – jó hírek Amerikából

admin
admin

2005. 04. 28. 11:33

Javában zajlik az amerikai gyorsjelentési szezon, melynek immár legmozgalmasabb hetéhez érkeztünk. A legnagyobb cégek a vártnál jobb eredményeket közöltek, ami a közelgő hazai szezon előtt különösen jó hír.

Az amerikai részvénypiac elég csapongó teljesítményt nyújtott az elmúlt időszakban. Aki ránéz a vezető indexek hullámvasutazására, az arra gondolhat, hogy túl sok tényező rángatja a piacot fel-le. Márpedig a gyorsjelentési szezon előtt sem volt már egyszerű kiigazodni a különböző befolyásoló tényezők jövőbeni alakulásán.

A befektetőket a gazdasági növekedés alakulása, az olajár emelkedése, a Fed kamatemelései és az infláció foglalkoztatta, miközben mindenki nagyon várta már a céges eredmények érkezését. Joggal lehetett abban bízni, hogy a vállalati hírek képesek lesznek visszatéríteni a befektetők figyelmét a fundamentumok irányába.

Bíztató kezdet

Ez a várakozás csak részben teljesült, mert ugyan valóban sok figyelem fordult a gyorsjelentésekre, de ezzel csupán egy újabb tényező lépett be a döntéshozatalba. A vállalati profitok mindenesetre pozitív meglepetésekkel szolgáltak, aminek láttán felsóhajthattak az emelkedésben bízó befektetők: végre nem olyan tényezővel találták magukat szemben, amelyet lehetséges kockázatként értékel a piac.Többen jelentettek jobbat
A vezető amerikai részvények teljesítményét tükröző S&P 500 index által reprezentált vállalatok gyorsjelentéseinek idáig körülbelül felével találkozhattunk (260 vállalat) és a társaságok közel kétharmada (173 vállalat) a várakozásoknak megfelelő, 16 százaléka (41 vállalat) a konszenzust meghaladó, míg 17 százaléka (46 vállalat) csalódást keltő eredményekről számolt be.

Ezt azért fontos megjegyezni, mert az elmúlt hónapok leggyakoribb kérdése az volt, hogy „mennyivel fogja csökkenteni a gazdasági növekedést a magas olajár?”. Amikor pedig kedvező makrogazdasági adat érkezett,  akkor is csak „relief rally-t”, azaz megkönnyebbülés-vezérelt emelkedést láthattunk, majd a piac ismét apátiába esett.

A gyorsjelentési szezon kezdete előtt az elemzői várakozásokból számított konszenzus alapján arra lehetett számítani, hogy az S&P 500 cégei 10,1 százalékkal növelik negyedéves eredményüket a tavalyi hasonló időszak profitjaihoz képest. Ezzel szemben az eddigi jelentések összesítése alapján a vállalati eredmények 13,2 százalékkal bővültek.

Az eredmények bíztatóak, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy ez a hét elejéről származó adat, márpedig azóta az energetikai cégek is kiléptek a porondra és a várakozásokat meghaladó nyereségadatokat tettek közzé. Várhatóan tehát a gyorsjelentési szezon végén is kimondhatjuk majd, hogy a várakozásokat meghaladta a vállalatok teljesítménye, ami bizakodásra adhat okot az év hátralevő részére is.

A három legfontosabb

Az eddigi gyorsjelentések közül a legfontosabb a General Electric (GE), a Shell és az Intel beszámolója volt. A GE gyorsjelentéseit mindig jelentős figyelem övezi, mivel a vállalat a világ szinte minden országában jelen van elképesztően szerteágazó tevékenységével, ami magában foglalja az elektronikát, a pénzügyi szektort, a médiát és a vegyipart is. Akár tekinthetnénk kis túlzással a világ egyik gazdasági indikátorának is.Még kéne egy jó adat
A vállalati gyorsjelentések ugyan kellemes meglepetést okoztak ez idáig, de továbbra is kérdés, hogy képesek lesznek-e kimozdítani a tőzsdét a jelenlegi bizonytalan állapotából. Persze sokat segítene, ha a csütörtökön megjelenő első negyedéves GDP-növedési adat jó lenne, mert akkor már tényleg túlsúlyba kerülnének a pozitív hatások.

A GE a várt 37 centtel szemben részvényenként 38 centes profitról számolt be, illetve – ami ennél is fontosabb – megemelte az idei évre vonatkozó egész éves várakozását 1,73-1,78 dollárról 1,78-1,83 dollárra. A GE meglehetősen optimista hangvételű jelentésében 11 üzletágából 10-ben kétszámjegyű növekedést prognosztizált erre az évre. A kakukktojás az energiaipar, amelyről azért nyilatkozott óvatosan, mert a tavalyi kiemelkedő eredmény után csak akkor lehetne jelentős mértékben növelni az árbevételt, ha nem romlana a külső környezet. Ám a második félévben csökkenő olajárakra lehet számítani.

Az Intel a technológiai ágazat igazi jelképe, és sokak számára a társaság eredménye az egész szektor egyik indikátora. A chipgyártó cég várakozásokat meghaladó eredménye mellett a társaság vezetőinek azon nyilatkozatai is felrázták a piacot, miszerint erősnek érzik a technológiai szektor dinamikáját és úgy gondolják: nincs nyoma annak, hogy ez a lendület az év hátralevő részében megtörhetne. Az Intel jó eredménye azért is fontos volt, mert egy héttel korábban a másik számítógépes nagyágyú, az IBM profit-figyelmeztetést tett közzé. A technológiai papírok ennek megfelelően túlteljesítették az ipari részvényeket.

A Shell csütörtökön reggel közzétett első negyedéves gyorsjelentése jelentősen meghaladja a várakozásokat. Az olajmultitól 4,5 milliárd dolláros profitot vártak, a Shell azonban 5,5 milliárdról számolt be. Ráadásul voltak olyan egyszeri tételek is, amelyek negatív irányban módosították a profitot, így egy extra 200 millió dolláros amortizációs költség. A Shell gyorsjelentése összhangban van azzal, amit tegnap a British Petroleum (BP) esetében is láthattunk: tovább robog az olajipar szekere. 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.