Gazdaság

Például a Rosztelekom

Oroszország még mindig gazdasági és politikai kockázatot rejt, ám 150 milliós városi lakosságával a legérdekesebb fejlődő piac a világ legnagyobb telefontársaságai – a Deutsche Telekom, a France Télécom és a US West – számára.

A US West eddig nyolc telefonprojektbe 35 millió dollárt fektetett be Oroszországban, és a további fejlesztések finanszírozásához 200 milliós hitelkeretet kapott az amerikai Külföldi Magánbefektetési Vállalattól (Overseas Private Investment Corp.).

Ma az orosz telefoniparban még mindig a Rosztelekom uralkodik, amely 1992-ben az orosz Távközlési Minisztériumból vált le önálló vállalatként. Kezében van szinte az összes távolsági és nemzetközi vonal, és a cég igen nyereséges, miután a tarifákat a külföldi árszintnek megfelelően állapította meg.

A legnagyobb vita manapság arról folyik, hogy miként válhatna a konkurencia, a Szvjazinveszt alternatív távolsági és nemzetközi szolgáltatóvá.

A nemrégiben létrehozott vállalat ma csupán holding, amely az állam 38 százalékos érdekeltségét kezeli 85, távolsági és nemzetközi hívásokra engedéllyel rendelkező, regionális telefonszolgáltatóban. Az idén az orosz kormány szeretné eladni a részvények 25 százalékát egy nyugati stratégiai befektetőnek, később pedig a fejlesztéshez szükséges tőke megszerzése érdekében 24 százalékot külföldi intézményi befektetőknek értékesítene.

A terv azonban számtalan olyan szabályozási, jogi pénzügyi és működési aggályt vetett fel, amely elrettenti a nyugati cégeket. Tavaly decemberben – nagy felháborodás közepette – meghiúsult az az üzlet, amelyben 25 százalékos érdekeltséget akartak eladni az olasz Stetnek, mivel a két fél nem tudott megegyezni a szerződés részleteiről.

Lehet azonban, hogy az idén a Stet mégis visszatér, és állítólag a Deutsche Telekom, az AT&T és néhány magánbefektetői csoport is érdeklődik a részvények iránt. Az orosz kormánynak azonban többet kell tennie a megfelelő szabályozási keret létrehozásáért. El kell döntenie, hogy a Szvjazinveszt befektetési holding vagy aktív telefontársaság, és tisztáznia kell a tarifákkal és az engedélyekkel kapcsolatos kérdéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik