Gazdaság

FELÉRTÉKELŐDÖTT VAGYON – Egyedi eladások

Általában nem lehet privatizálni – jelentette ki nemrégiben Suchman Tamás privatizációs miniszter. Ennek megfelelően az ÁPV Rt. az idén az egyes cégekre szabottan alakítja ki privatizációs stratégiáját. Különösen érvényes a megállapítás az eladósorba került hat jelentős ipari, illetve szolgáltató-szállítmányozó vállalat esetében.

A tervek szerint az év derekáig kiírják a Tiszai Vegyi Kombinát, a Taurus, a Rába, az Ikarus, valamint a Malév és a Mahart privatizációs pályázatát. E cégek meghirdetésénél kifejezetten a piaci szempontokat, az irántuk az elmúlt hetekben megnyilvánuló érdeklődést veszik majd figyelembe – ígérte Suchman Tamás privatizációs miniszter, miután a múlt héten találkozott a Magyar Ipari Konszernek Országos Szövetségének (MIKOSZ) vezetőivel. A miniszter megemlítette, hogy a felsoroltak mellett az idén folytatódik a Hungalu és a borsodi acélipar privatizációja. A privatizációs szervezet az érintettektől március 10-ig kéri az értékesítéshez szükséges adatokat. Ezután az ÁPV Rt. szakértői egyeztetik a társaságok eladásának lehetséges menetrendjét, amit március 30-ig véglegesítenek. Az egyes vállalatokra vonatkozó privatizációs stratégiákat június végéig készítik el, majd az év második felében kiírják a pályázatot, s feltehetően év végéig sikerül eladni a cégeket.

Az idei privatizációs nagykalapba gyakorlatilag azok a vállalatok kerültek, amelyek egy része korábban adóskonszolidáción, térségi vagy ágazati reorganizáción, illetve komoly szervezeti változáson esett át. Termelésük nem jelentéktelen: Suchman szerint az ipari termelés 10 százalékát adja. Állítása szerint gazdasági súlyuk a jövőben mindenképpen nőhet, amit bizonyít, hogy valamennyi cég ki tudott lábalni válsághelyzetéből, és többségük mára szolid nyereséget ért el. A privatizációs miniszter kijelentette, hogy az elmúlt év sikereiből ítélve az értékesítésre felkínált magyar vagyontárgyak érezhetően felértékelődtek. Remény van tehát arra, hogy a sikersorozat folytatódik.

Az ÁPV Rt. kezelésében lévő cégek egyébként 57 milliárd forintos nyereséggel zárták az 1995-ös esztendőt. Az egyik legsikeresebb akcióként a miniszter a BorsodChemnél végrehajtott négymilliárd forintos tőkeemelést és a részvénykibocsátást említette. Szóba került az is, hogy az ÁPV Rt. szervezetét a közeli jövőben alkalmassá kell tenni a tartósan állami kézben maradó tulajdon kezelésére. (A jelenlegi elképzelések szerint 119 cégnél marad fenn – különböző arányban – a tartós állami tulajdon.) Ezt akkor is meg kell határozni, ha a tulajdonosi jogokat nem közvetlenül az ÁPV Rt. gyakorolja majd. A privatizációs szervezet már megkezdte a felkészülést az új, hosszú távra szóló stratégiára – a vagyonkezelést Kocsis István, az ÁPV Rt. vezérigazgató-helyettese felügyeli.

A MIKOSZ-hoz jelenleg 18 szervezet tartozik. Ezek közül kiemelkedik a dinamikusan fejlődő Dunaferr. A cég eladása – a pozitív eredmények ellenére – az ezredforduló előtt nem aktuális. A részvénytársaságnál olyan nagyösszegű, csak hosszabb távon megtérülő beruházásra lenne szükség, amelyet ma egyetlen befektető sem vállal. Nem kizárt viszont – tette hozzá a privatizációs miniszter -, hogy különleges, a cégre szabott vagyonkezelési technikát eszelnek majd ki. Ebben feltehetően részt vehetnek a társaság vezetői is. A MIKOSZ elnökségi ülésén szó esett az Ikarus nemrégiben eredménytelennek minősített privatizációjáról is. Suchman megemlítette ugyan, hogy egy-két héten belül döntés születik arról, leülnek-e tárgyalni a versenyen kívül (a pályázat beadását követően) “beesett”, általa meg nem nevezett európai vevőjelölttel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik