Gazdaság

NÉMETORSZÁG – Kohl: Harcban a munkanélküliséggel

admin
admin

1996. 02. 14. 00:00

A “drámai mértékű munkanélküliségre való tekintettel” Helmuth Kohl német kancellár a múlt hét közepén parlamenti beszédében széles körű összefogást ajánlott az ellenzéknek, a tartományok vezetésének és a szakszervezeteknek.

A Szövetségi Munkaügyi Hivatal ezen a napon ismertté vált adatai szerint az állástalanok száma januárban 4,159 millió volt, ami példátlan Németország második világháború utáni történelmében.

Tény, hogy a munkanélküliek száma a tartósan hideg idő miatt is emelkedik, de a fő gond az, hogy a harmadik éve tartó – igaz, az utóbbi időben lelassult – gazdasági növekedés ellenére nem nő, hanem csökken az állások száma. Az egy évvel korábbi 10 százalékról 10,8 százalékra nőtt a munkanélküliség aránya, és a szakemberek februárra a helyzet további romlásával számolnak.

Kohl elismerte, hogy a kabinetnek sincs zsebből előhúzható kész receptje a munkaerő-piaci gondok orvoslására. Szólt arról is, hogy a két országrész egyesítése, a keleti tartományok fejlesztése nagyon nagy terhet ró az országra, s ezzel magyarázta a rendkívül magas adókat, amelyeket a közeljövőben csökkenteni szeretnének. Alaptalannak minősítette azokat az ellenzéki vádakat, amelyek szerint a kormány a szociális ellátás rendszerének radikális leépítését tűzte volna ki célul. De elismerte, hogy a lelassult növekedés és az emelkedő munkanélküliség miatt egyre növekvő terhek szükségessé teszik a szociális ellátás reformját.

Oskar Lafontaine, a szociáldemokraták elnöke közölte: készek együttműködni a kormánnyal a valóban rendkívül nehézzé vált gazdasági helyzet javításában. Rámutatott azonban, hogy a rekordmértékű munkanélküliség a kormánypolitika kudarcának legfőbb bizonyítéka.

Szerinte a kormánynak a munkahelyteremtést és a gazdasági növekedés élénkítését szolgáló, a közelmúltban előterjesztett akcióprogramja “üres ígéretek és megvalósíthatatlan óhajok halmaza”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Barcelona, 2017. augusztus 17.
A terrortámadásban használt furgon közelében rendõrök Barcelonában 2017. augusztus 17-én, miután a fehér furgon a járdára hajtott és járókelõket gázolt el a katalán fõváros Las Ramblas negyedében. Legalább tizenkét ember életét vesztette, mintegy nyolcvanan megsebesültek. (MTI/AP/Manu Fernandez)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.