Élet-Stílus

Vérfagyasztó videó egy sirályt fogó óriásrákról

Nem véletlenül hívják óriás kókuszráknak is: akár fél méter hosszúságúra, és négy kiló súlyúra is megnő az Indiai-óceán szigetein honos pálmatolvaj. A legnagyobb szárazföldi ízeltlábú gyümölcs-, illetve dögevésre szakosodott, ezért annyira meglepő az a videó, amit Mark Laidre, a Dartmouth College kutatója készített a Chagos-szigeteken.

A pálmatolvajok teljesen alkalmazkodtak a szárazföldi élethez, olyannyira, hogy a vízben megfulladnának. Cserébe viszont kiválóan másznak fára, leszüretelik a kókuszokat, amiket elképesztően erős ollóikkal fel is tudnak törni.

Laidre, aki az óriásrákokat természetes élőhelyükön tanulmányozza, annak volt tanúja, hogy egy pálmatolvaj egy fán fészkelő madárra támad, és ragadozó módjára levadássza. A kutató beszámolója szerint, a rák az ollójával eltörte a madár egyik szárnyát, majd amikor az leesett a fáról, utánamászott, és eltörte a másik szárnyát is. Amikor a madár már nem tudott megmozdulni, további rákok bukkantak fel, és pillanatok alatt cafatokra tépték a madarat.

A kutató azt mondja, eddig hitte is, meg nem is azt a történtet, amit néhány évvel ezelőtt hallott az óriásrákok ragadozó hajlamáról. Egy szemtanú azt mesélte neki, hogy látta, amint egy piroslábú szula szállt le egy pálmatolvaj ürege mellett. A gyanútlan madár semmit sem vett észre abból, hogy a hatalmas rák a háta mögött egyre közelebb lopakodik. A pálmatolvaj aztán az ollójával megragadta a szulát, és egy pillanat alatt bevonszolta a földalatti búvóhelyére.

Laidre szerint ez lehet a magyarázat arra, hogy soha nem él túl sok madár azokon a szigeteken, melyeket óriásrákok laknak. A pálmatolvajok nem csak nagyok, de szerencsétlenségükre a húsuk is igen ízletes, ezért az emberek vadásszák őket.

(via International Business Times)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik