Élet-Stílus a világ egy fura hely

A pávapókok táncánál nincs szórakoztatóbb dolog az állatvilágban

A körömnyi méretű, színpompás pókok ugyanis úgy rázzák, mintha nem lenne holnap!

A 26. születésnapját nemrég ünnepelt Internet népe már a kezdetek óta imádja a cuki kismacskákat és kiskutyákat, de szerencsére mindig jutott hely mellettük az olyan fura állatoknak, mint a lajhárok, vagy épp a pávapókok, akik egy egész sornyi mém alapanyagává váltak az elmúlt években:

A pávapókok táncánál nincs szórakoztatóbb dolog az állatvilágban 1

A pávapókok táncánál nincs szórakoztatóbb dolog az állatvilágban 2

A pávapókok táncánál nincs szórakoztatóbb dolog az állatvilágban 3

Nem véletlenül, hiszen a Kelet-Ausztráliában élő Maratus-ok jellegzetessége a leginkább a pávák farktollaira emlékeztető, az év jó részében potroha köré tekert ernyő, amit a párzási időszakban lejtett násztáncában örömmel használ.

A színes minták és a tánc természetesen minden fajnál és egyednél különböző – bár mindegyikük imádja a potroh- és lábrázást! –, így a nőstény jó eséllyel egy igazi karneválon érezheti magát.

Egészen addig, amíg meg nem unja a kétballábas udvarlót, és jut eszébe, hogy akár fel is falhatná – a gondolatot pedig elhatározás követi.

Ausztrália növény- és állatvilága természetesen máig tartogat meglepetéseket: az első, saját méreténél akár három-négyszer nagyobb zsákmányt is leterítő pávapókot csak viszonylag későn, 1874-ben írták le, de mára már negyvennyolc fajtájukat ismerjük. Ez a szám egyedül 2015-ben héttel nőtt, sőt, nem kizárt, hogy a nemzetség rövidesen újabb tizenhat tagot számlál majd.

A következő években pedig semmi sem állítja majd meg az emberiséget, hogy egyre szürreálisabb táncvideókat készítsen szerencsétlen pávapókokról.

De ez így van rendjén.

Fotó: Jürgen Otto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik