Élet-Stílus

Öröklődhet a hajlam a gyógyszerfüggőségre

Ha orvosi kontroll mellett szedik a betegek a függőségre hajlamosító gyógyszereket, akkor általában nem alakul ki addikció, nyilatkozta Német Attila, a Nyírő Gyula Kórház – Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet főigazgatója a csütörtöki Magyar Nemzetben.

Korábban Zacher Gábor toxikológus az M1 egyik műsorában úgy nyilatkozott: kétszázezren lehetnek azok, akik gyógyszerfüggők, 70 ezren altató- vagy nyugtatószerfüggők, 25 ezren orrcsepp miatti addikciótól szenvednek.

Németh Attila a Magyar Nemzetben kiemelte: a függőségi hajlam genetikailag öröklődhet, amennyiben a családban már előfordult szenvedélybeteg. Ez nem jelenti azt, hogy valaki automatikusan függő lesz, de tény, hogy hajlamos lehet rá. Egy olyan élethelyzetben például, amit nem tud kezelni, sokat stresszel és nyugtatókat kezd szedni, nem biztos, hogy érzi majd, hol a határ. De ha van rendszeres orvosi felügyelet, és a beteg is figyel magára, akkor még a hajlam ellenére sem lesz függő az illető.

A nyugtatók és szorongásoldók mellett igen gyakran okoznak függőséget az altatók is. Németh Attila szerint ez leginkább azért alakul ki, mert idővel annyira hozzászokik a szervezet a gyógyszerhez, hogy nélküle már nem is tud aludni a beteg. Ezért nem célszerű hosszú távon szedni ilyen pirulákat, inkább csak akkor, ha az adott élethelyzet ezt megkívánja.

A gyógyszerfüggőség még nem akkora probléma hazánkban, mint az alkoholfüggőség, de nem szabad figyelmen kívül hagyni a jelenséget. A pszichiátriákon is együtt kezelik a gyógyszer-, alkohol- és drogfüggőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik