Élet-Stílus

Visszaparancsolták a tóba a Loch Ness-i szörnyet

Titokzatos élőlények, szörnyek nemcsak elődeink babonás képzeletében éltek, modern korunk is több ilyen lényt tart számon, gondoljunk csak Nagylábúra vagy a rejtélyes dél-amerikai vérszívóra, a Chupacabrára. Vagy a leghíresebbre, a Loch Ness-i szörnyre, amely a XX. század derekán, 1933. május 2-án indult a világhírnév felé.

Maga a Loch Ness Skócia legnagyobb tava, és bár felülete tízszer kisebb a Balatonénál, nem az a szelíd, sekély, barátságos víz, mint a magyar tenger. Hossza 40, legnagyobb szélessége 2,4 kilométeres, zavaros, barnás vizének átlagos mélysége viszont 130 méter. Nem csoda, ha a tengeri szörnyekhez hasonló állatot véltek benne felfedezni már igen korán.

Emberevő szörny

A környéken élő ókori piktek régészeti hagyatékában is találtak óriási hüllőt ábrázoló tárgyakat, majd a VI. századi ír hittérítő, Szent Kolumba legendája írásba is foglalta a szörnyet. Történt ugyanis, hogy a jámbor szerzetes a Ness-folyó partján temetési menetre lett figyelmes. Az egybegyűltek elmondták, hogy társuk aznap a folyóban úszott, amikor egy „vízi szörnyeteg” megtámadta, szétmarcangolta, és lerántotta magával a mélybe.

A hittérítő erre nyomban elhatározta, szembeszáll az istentelen teremtménnyel, utasította egyik követőjét, hogy ugorjon a vízbe, ússza át a folyót. A piktek rémülten tiltakoztak, joggal. Ahogy szerencsétlen néhány tempót haladt, ismét megjelent a szörnyeteg, hogy rávesse magát. Ám ekkor Kolumba keresztet vetett és rákiáltott:

Ne tovább! Ne érintsd azt az embert!

A fenevad erre ledermedt, és eltűnt a vízben. Jó ideig nem is igen hallatott magáról, egészen a már említett 1933 május 2-áig.

Újjászületett

Ekkor ugyanis Alex Campbell tófelügyelő, egyben az Inverness Courier című lap munkatársa számolt be róla, hogy látta a lényt. Nem kellett sok, még abban az évben több szemtanú jelentkezett, akik épp a Loch Ness mellett épült úton haladtak, amikor egy hatalmas hüllőszerű lény szaladt át előttük. Decemberben pedig meg is jelent róla az első fotó a Daily Expressben, ami lázba hozta egész Nagy-Britanniát.

Számtalan akció indult a közben Nessie névre keresztelt szörny felkutatására, ezek hátterében a brit lapok álltak, egymást túllicitálva akartak beszámolni a szenzációról. A Daily Mail egy vadászt, Marmaduke Wetherellt bízta meg a nyomozással, hamarosan szállította is az állat lábnyomát. Később kiderült, csalás volt az egész, a vadász egy víziló lábnyomával vert át mindenkit.

Egyre ritkábban bukkan fel

Lelkes kalandorok azóta is a szörny nyomában vannak, holott eddig a Nessie felkutatására indított tudományos expedíció eredménytelenül ért véget, a szörny létezésére nincs semmiféle bizonyíték. És az érdeklődés is lankad. Gary Campbell, a Loch Ness-i szörny észlelésekért felelős hivatalnok április közepén jelentette be, hogy az elmúlt hónapokban drasztikusan lecsökkentek a hivatalosan bejelentett észlelések. Tavaly nyolc alkalmommal vélték őt látni, idén viszont még egyetlen egyszer sem. Campbell úgy fogalmazott, aggódik Nessie-ért, mert már rég nincs annyi pletyka róla, mint korábban.

Az igazán elhivatottak persze nem adják fel. Tavaly áprilisban egy modern keresőeszközökkel felszerelt robot-tengeralattjárót küldtek a tóba, ami talált is valamit. A világ lélegzetvisszafojtva figyelt, mire kiderült: a szonda Nessie kilenc méteres „gumidublőrét” fedezte fel. Azt, amelyiket a Sherlock Holmes magánélete című film forgatásakor használtak – a kellékszörny közel ötven évvel ezelőtt süllyedt el a tóban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik