Tudomány

Így látták először a Loch Ness-i szörnyet

Nessie ma 82 éve bukkant fel először, de létezését bizonyítani azóta sem sikerült.

 

Loch Ness Skócia legnagyobb tava, felülete a Balaton körülbelül egytizede, de átlagos mélysége több mint 130 méter. Elméletben nem lehet kizárni, hogy a tóban eddig ismeretlen faj élhet, netán a mélység vált egy rég kihalt faj utolsó menedékévé.

1300 évre eltűnt

Már az ókorban itt letelepedő pikt törzsek is készítettek olyan tárgyakat, melyek egy óriási hüllőt ábrázoltak, Szent Kolumba VII. századi legendájában pedig arról olvashatunk, hogy az ír hittérítő szembeszállt a Ness folyó hatalmas kígyójával, és imáival elérte, hogy az ne bántsa többé az embereket – írja a Rubicon.hu. Majd 1300 év “hallgatás után” 1933. május 2-án Alex Campbell tófelügyelő, egyben az Inverness Courier című lap munkatársa adott hírt a szörnyről.

Ezen a napon a tómelletti úton haladók közül is többen állították, egy hatalmas hüllőszerű lény szaladt át előttük. Decemberben pedig a Daily Expressben fotó is megjelent a szörnyről, megkezdődött jelent meg, Nagy Britannia hamarosan lázban égett. A Daily Mail egy vadászt is felfogadott, hogy elsőként találhassa meg a Loch Ness-i szörnyet, aki meg is találta a lábnyomát. Később kiderült, csalás volt: a vadász egy víziló lábnyomával verte át az olvasókat.

Ma sincs meg

A híres fotó, ami Nessie vízből kiemelt nyakáról és fejéről készült, 1934-ben járta be a sajtót. Ez alapján sokan a 65 millió évvel ezelőtt élt plesiosaurusszal állították rokonságba Loch Ness-i szörnyet, ám később e fénykép hitelességét is megkérdőjelezték. Megoldásként tucatnyi lehetőség merült fel az úszó elefánttól – épp ekkor egy cirkusz táborozott a tó partján – a fából készült játékig.

Hiába a legmodernebb technika, Nessie-re mindeddig nem sikerült rábukkanni. Talán nem meglepő, hogy a tudományos érdeklődés növekedésével a szörnyet egyre kevesebben látják, bár a mai napig akik egy „zsiráfszerű lényt”, vagy egy tengeri kígyót vélnek felfedezni a ködös tó vizében, vagy az arról készült fényképeken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik