Tudomány

Megtalálták a Loch Ness-i szörnyet

De legalábbis a dublőrjét.

A Reuters híre szerint egy modern keresőeszközökkel felszerelt robot-tengeralattjáró szörnyet talált a Loch Ness-i tóban– igaz, nem pont azt, amelyiket kereste.

A szonda a híres-hírhedt Nessie kilenc méteres „gumidublőrét” fedezte fel: egészen pontosan azt, amelyiket a Sherlock Holmes magánélete című film forgatásakor használtak. A kellékszörny közel ötven évvel ezelőtt süllyedt el a tóban.

Az elszánt szörnyvadászok a vígjátékba illő közjáték dacára is folytatják Nessie keresését. A Kongsberg nevű norvég cég finanszírozta kutatás célja, hogy minden eddiginél részletesebben feltérképezze a legendás skóciai tó mélyét. Drónjuk akár 450 méteres mélységbe is le tud merülni – ezt a szonárral felszerelt modellt gyakran használják lezuhant repülőgépek roncsainak felkutatására.

A tengeralattjáró hangradarjai rendkívüli részletességgel tudják végigpásztázni a tó fenekét, így klasszisokkal jobb felbontású felvételeket készíthetünk róla, mint bárki korábban

– mondta a hírügynökségnek nyilatkozva Craig Wallace, a Kongsberg egyik mérnöke.

A tengeralattjáró a kellékszörnyön kívül egy nyolc méter hosszú hajóroncsot is talált – kósza óriásharcsát vagy plezioszauruszt viszont egyet sem.

Steve Feltham, a híres brit szörnyvadász mégsem csalódott. Mint mondta, biztosra veszi hogy az új térképek segítségével végre leleplezheti a tó titkát.

A kutatás máris fantasztikus eredményeket hozott. Végre van egy igazán részletes térképünk a fenékről, amelynek segítségével minden dudort és göröngyöt megvizsgálhatunk. Ha kamerákkal felszerelt tengeralattjárókat küldünk az érdekesnek tűnő helyekre, könnyen rábukkanhatunk az állat tetemére. Bőven van még vizsgálni való

– jelentette ki.

A legendák szerint „a Ness folyó hatalmas kígyóját” egy Szent Kolumba nevű ír hittérítő látta először a hetedik században. A szent össze is csapott a szörnnyel, és imáival megfutamította azt. Aztán 1300 évre eltűnt, hogy 1933-ban újra felbukkanjon Alex Campbell tófelügyelő, az Inverness Courier című lap munkatársának ámuló szemei előtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik