Élet-Stílus
Budapest, 2016. július 4.
A Fővárosi Kéményseprőipari Kft. (FŐKÉTÜSZ) kéményseprője egy csepeli házban a kondenzációs gázkazánt és annak égéstermék-elvezető csövét ellenőrzi és fotózza a Határ utcában 2016. július 4-én. A kötelező kéményellenőrzés és -tisztítás július 1-jétől ingyenes és magáncégek helyett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz (OKF) került. Korábban a kéményseprés már olyan drága volt, hogy sokakat ez riasztott el a rendszeres ellenőrzés megrendelésétől.
MTI Fotó: Marjai János

Mennyit ér meg a családja biztonsága?

24.hu
24.hu

2017. 01. 02. 12:37

Van az a pénz, amit hajlandó arra áldozni, hogy biztonságban tudja a családját gázfűtéses házában? Na, nem kell vagyonokra gondolni. Elegendő évente mondjuk 10, esetleg 20 liter benzin ára.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.
Természetesen az ember bármit megad a családja biztonságáért. Ám valami furcsa oknál fogva hajlamosak vagyunk erről a „bármiről” időnként megfeledkezni, főleg ha fizetni kell érte.

Ha gázfűtéses lakásban lakunk, akkor alapvető elvárás magunkkal szemben a fűtésért felelős készülékek és a kémény évi egy alkalommal történő karbantartása. Bár nem horror összegekről van szó, a „mindig kell másra” elvet követve hajlunk arra, hogy inkább elhessegessük a lehetséges gondokat.

Pedig ezek nem kicsik. A rendszeres karbantartásnál hatékonyabban nem is védekezhetünk a szén-monoxid, a „csendes gyilkos” ellen. A széngáz nagy dózisban halálos, ráadásul színtelen és szagtalan, a mérgezésre gyakran csak a tünetek utalnak, és van, hogy akkor már késő.

A mérgezés veszélyének két alapvető forrása maga a gázkészülék és a kémény. Utóbbi tisztítása évente átlagosan – a pontos ár a kémény fajtájától függ – kétezer forintba sem kerül, ez mondjuk 2 doboz cigi vagy egy pizza ára.

A gázkészülékek karbantartása sem megfizethetetlen – szemben az általa nyújtott biztonsággal. Egy konvektor szakszerű karbantartását 3-4000 forintért, egy hagyományos kazánét 7-8000 forintért, egy cirkó berendezését pedig 8-13 ezerért végzik el. Ez egy kisebb, egy átlagos vagy egy nagyobbacska tankolás ára.

Ha a készülék a lakótérben van, azért, hogy teljesen nyugodt legyen az álmunk, felszereltethetünk szén-monoxid riasztót is. Óvakodjunk a pár ezer forintos holmiktól, mert teljes biztonságot nem nyújtanak, viszont hajlamosak szinte bármitől beriasztani. Egy drágább készülék viszont jó eséllyel megéri az árát, már csak a jóval hosszabb jótállás, de a biztos üzem és a teljesebb biztonság miatt is.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Christian Lindner (L), leader of the free democratic FDP party, walks past German Chancellor Angela Merkel during a session at the Bundestag (lower house of parliament) on November 21, 2017 in Berlin. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN

Ezért a kudarcért megfizethet Merkel

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.