Élet-Stílus

Van otthon valamilyen szén-monoxid riasztó, nem lehet baj

A helyzet sajnos korántsem ilyen rózsás. Két éve a fogyasztóvédelmi hatóság tízből kilenc készülékről azt állapította meg, hogy nem látja el megfelelően a feladatát, azaz nem védi meg az életünket.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

Tavaly valamivel jobb volt a helyzet, 22-ből már 12 szén-monoxid érzékelőt találtak megfelelőnek a hatóságok. A számok viszont még így is riasztóak, hiszen gyakorlatilag majdnem ötven százalék az esély arra, hogy egy hasznavehetetlen berendezésre bízzuk a családunk biztonságát. Igaz, már az is hiba, ha csak ebben bízunk.

Amennyiben gázberendezéssel fűtünk, elengedhetetlen annak rendszeres, évente legalább egy alkalommal történő karbantartása. Ám e mellett is potenciális veszélyforrást jelenthetnek a lakótérben lévő készülékek, hiszen hiába a hibátlan berendezés, ha például a kéményen át egy hirtelen széllökés visszafújja a mérgező gázt a lakásba.

Az ilyen, akár tragédiával fenyegető balesetek ellen szén-monoxid riasztóval védekezhetünk, de egyáltalán nem mindegy, milyet veszünk.

Érdemes meglátogatni a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapját, ahol évente közzéteszik a szén-monoxid érzékelők pozitív és negatív listáját.

Általánosságban elmondható, hogy érdemes a jó nevű, megbízható márkák készülékeit vásárolni, és le kell szögezni: ezek jobbára nem a legolcsóbbak a piacon. Cserébe, míg a párezer forintos berendezések szavatossága csak 1-2 év, a komolyabbakra 6-7 évet is adnak a gyártók, és ez sem véletlen. Az sem mindegy, hogy hol vesszük meg a riasztót: mindenképpen a teljes körű, korrekt tájékoztatást nyújtó forgalmazók közül válasszunk. Így például időben kiderül, hogy a kinézett eszköz alkalmas-e olyan körülmények között üzemelni, amilyenek nálunk, otthon várják, ezek ugyanis éppen annyira eltérőek lehetnek, mint maguk a riasztók.

A jelző felszerelésével nem tekinthetjük elintézettnek a dolgot, azt ugyanis bizonyos időközönként ellenőrizni, kalibrálni kell.

A legfontosabb azonban annak a tévhitnek az eloszlatása, hogy ha feltettük a riasztót, akkor teljes biztonságban vagyunk a szén-monoxidtól. Elsősorban a kéményt és a gázkészüléket kell rendszeresen karbantartani, a riasztó csupán egy ezt kiegészítő berendezés, ami a baleseti kockázat minimalizálásában segít.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik