Élet-Stílus

Black Friday 2016: érvek és ellenérvek

Lassan Magyarországon is mindenki megszokja, hogy a november 25-ei hétvégén betegre vásárolhatja magát, ha szeretné. A Black Friday mellett számos érv és ellenérv is szól, de cikkünkből a neves nap történetét is megismerheted.

Black Friday!” – így sóhajtottak a philadelphiai rendőrök, amikor a 60-as években valaki kitalálta: a Hálaadás nagy nemzeti ünnepét követő pénteken   70, vagy akár 90 százalékos kedvezménnyel lehessen vásárolni a boltokban. Támadt is akkora felfordulás a városban, hogy a rend őrei kétségbeesetten imádkoztak az égiekhez: soha többé „fekete pénteket!”. Volt viszont, aki örült neki: például a kereskedők, akiknek üzleti könyvében piros helyett feketére váltottak a számok, jelezve, hogy a biznisz nyereségbe fordult. Javasolták is: „black” helyett „big” legyen a péntek jelzője, de hiába, a név megragadt.

Magyarországon nem indult problémamentesen a dolog, de mára itthon is egyre csábítóbban hangzik a “fekete péntek” kifejezés. Néhány éve már november végén megvehetjük  szeretteinknek  a kiszemelt ajándékot, mégpedig jóval olcsóbban, mintha megvárnánk  vele a bronz-, ezüst-  vagy  aranyvasárnapok  tumultusát.  Ráadásul nemcsak olcsóbban, de kényelmesebben, akár karosszékből is vásárolhatunk, hiszen egyre több online akcióval is találkozhatunk a Black Friday alkalmával.

Vannak, akik szívből utálják, másoknak az egyik kedvenc napja az évben. Íme három érv és ellenérv a Black Friday mellett:

Ellene szól

  • Mindenütt  káosszal, önkontrollját vesztett tömeggel jár, még agyontaposott áldozatokról is hallottunk.  Nem véletlenül nevezték a philadelphiai rendőrök 1966-ban az első, a Hálaadás nagy nemzeti ünnepét követő pénteket a karambolok, az összetört kirakatok és az egyéb, rendőrőszítő cselekedetek napját a gyászos hangzású  Black Friday-nak.
  • Egyes pszichológusok szerint még mélyebbre taszítja a „boltkórosokat” a céltalan és értelmetlen vásárlások fertőjébe.
  • Csak a kereskedők járnak jól, akik a fáma szerint ilyenkor sok bóvlit is piacra dobnak. A tömeges vásárlás ellensúlyozza számukra a 70, olykor 90 százalékos árengedményt.

Találunk azonban a Black Friday kihasználása mellett szóló érveket is:

  • A jelentős kedvezményeknek köszönhetően komoly összegeket is megspórolhatunk, és könnyebben juthatunk hozzá egy-egy régóta áhított termékhez.
  • Mindezt a lehető legkényelmesebben, akár fotelből is megtehetjük, ha online rendelünk.
  • A tervezett, szervezett, átgondolt vásárlás lehetőségét kínálja fel, hiszen már november végén megvehetjük szeretteinknek a kiszemelt ajándékot, vagyis nem kell megvárnunk vele a bronz-, ezüst- vagy aranyvasárnapok tumultusát, és elkerülhetjük az elkapkodott döntéseket.

Ha megjött a kedvetek, használjátok ki a Black Friday-t, és vásároljatok szeretteiteknek magazinelőfizetéseket szuper kedvezményekkel.

(x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik