Élet-Stílus

Szennyezett városokban mintássá váló pólókat mutattak be

Az elmúlt években sorra jelentek meg a környezetre reagáló ruhák, így a Wi-Fi-jeleket mutató, vagy UV-fényben reagáló ruháktól lassan eljutottunk a szmogra, szén-monoxidra, vagy épp radioaktivitásra reagáló, hosszú ujjú pólókig.

Az aerochromics által júliusban bemutatott három darab közös jellemzője, hogy teljes mintázatuk csak szennyezett környezetben látható, így a kristálytiszta levegőjű hegyekben csak egyszerű fekete pólónak tűnnek.

A légszennyezésre reagáló póló fehér mintázata az AQI (Air Quality Index) skálájának hatvanas értékénél kezd előbukkanni – ez valamivel a new york-i, londoni, vagy épp berlini átlag, de a világ népességének 30%-a minimum ezt szívja –, de a rejtett kép egésze csak ennek közel háromszorásánál, 160-nál bukkan elő – ilyen értéket például Pekingben és Delhiben mérhetünk.

A csapat a leggyakoribb mérgezés, a lakáson belüli halálesetek meghatározó részéért felelős szén-monoxid mérgezésre, illetve a radioaktív sugárzása is fel akarja hívni a figyelmet: egy másik pólójuk a megemelkedett szén-monoxidszintnél, egy harmadik pedig a radioaktív sugárzás erősödésénél jelez.

A ruhákat természetesen nem tömegtermékként álmodták meg készítői, ezt a legjobban borsos – a légszennyezésra és a szén-monoxidra érzékeny darabok 500 dolláros, azaz 140 ezer forintos, valamint a radioaktivitást mérők 625 dolláros, azaz közel 200 ezer forintos – ára is indokolja, de műalkotásként arra mindenképp tökéletes, hogy a világ fejlődő, vagy fejlett nagyvárosainak gyorsan romló levegőjére hívja fel a figyelmet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik