Élet-Stílus

Szennyezett városokban mintássá váló pólókat mutattak be

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 09. 29. 15:17

Az elmúlt években sorra jelentek meg a környezetre reagáló ruhák, így a Wi-Fi-jeleket mutató, vagy UV-fényben reagáló ruháktól lassan eljutottunk a szmogra, szén-monoxidra, vagy épp radioaktivitásra reagáló, hosszú ujjú pólókig.

Az aerochromics által júliusban bemutatott három darab közös jellemzője, hogy teljes mintázatuk csak szennyezett környezetben látható, így a kristálytiszta levegőjű hegyekben csak egyszerű fekete pólónak tűnnek.

A légszennyezésre reagáló póló fehér mintázata az AQI (Air Quality Index) skálájának hatvanas értékénél kezd előbukkanni – ez valamivel a new york-i, londoni, vagy épp berlini átlag, de a világ népességének 30%-a minimum ezt szívja –, de a rejtett kép egésze csak ennek közel háromszorásánál, 160-nál bukkan elő – ilyen értéket például Pekingben és Delhiben mérhetünk.

A csapat a leggyakoribb mérgezés, a lakáson belüli halálesetek meghatározó részéért felelős szén-monoxid mérgezésre, illetve a radioaktív sugárzása is fel akarja hívni a figyelmet: egy másik pólójuk a megemelkedett szén-monoxidszintnél, egy harmadik pedig a radioaktív sugárzás erősödésénél jelez.

A ruhákat természetesen nem tömegtermékként álmodták meg készítői, ezt a legjobban borsos – a légszennyezésra és a szén-monoxidra érzékeny darabok 500 dolláros, azaz 140 ezer forintos, valamint a radioaktivitást mérők 625 dolláros, azaz közel 200 ezer forintos – ára is indokolja, de műalkotásként arra mindenképp tökéletes, hogy a világ fejlődő, vagy fejlett nagyvárosainak gyorsan romló levegőjére hívja fel a figyelmet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.