Élet-Stílus

Rúdfitness az Everness Fesztiválon

Rúdfitness, azaz rúdtánc: a szó, ami hallatán egyeseknek a cirkusz, másoknak a füstös bárok jutnak eszébe, vagy csak a kérdőjelek merülnek fel, mi is ez valójában?

A rúdfitness eredete igencsak messzire nyúlik vissza, és bár meglepő, de régen inkább a férfiak sportja volt. Indiában rézrúdon akrobatikáztak a férfiak, ez az úgynevezett Mallakhamb, Kínában pedig a cirkuszi artisták használták elképesztő trükkjeik bemutatására, ez Chinese Pole néven terjedt el. Európába valóban a bárok világán keresztül érkezett, ahonnan viszont igen gyorsan kinőtte magát a mai „edzőtermi” formájába, a rúdfitnessbe. Képzeljünk el egy olyan mozgásformát, amely fő eszköze a rúd; leginkább a szertornából ismert korláthoz hasonlít, csak éppen nem vízszintes, hanem függőleges. Végezhetőek rajta forgások illetve különböző erőelemek, például a tornából ismert zászló, vagy a kézenállás.

A rúdfitness mára nem csak egy sport, hanem önkifejezési forma is, éppen ezért annyira vonzó sokak számára, hiszen gyakorlása után nem csak a mozgás élményéről számoltak be a vállalkozó szellemű nők és – igen!- férfiak is, hanem arról, hogy mennyivel felszabadultabbak lettek. Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a rúdfitnessnek személyiségfejlesztő, stresszoldó, közösségépítő hatása is van. Éppen ezen okok miatt képviselteti magát két iskola is az Everness Fesztiválon, amely központi témája a tudatosság. A teljes fesztivál ideje alatt betekintést lehet nyerni a rúdfitness élményébe, a gödöllői Catwalk IronAirBase és budapesti Professional Pole Dance Stúdió segítségével.

 

Bővebben az Everness Fesztiválról: www.everness.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik