Élet-Stílus

A százéves, pianínószerű óriáshangszer, ami egy egész zenekart képes volt helyettesíteni

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 04. 26. 17:04

A némafilmek kísérésére használt Fotoplayert egykor a legtöbb tengerentúli moziban megtalálhattuk volna, mára viszont alig tizenkettő maradt meg belőlük működőképes állapotban. Kár, pedig talán ez a valaha készített legsokoldalúbb hangszer.

Az 1910 és 1928 közt, főként az American Photo Player Company által gyártott Fotoplayerből 8-10 ezer darab készült, de népszerűsége a hangosfilm megjelenése – az első, teljes hosszában hangosfilm, a The Jazz Singer 1927-ben mutatkozott be, de a stúdiók már a húszas évek elején ontani kezdték a részben hangos munkáikat – miatt egy csapásra semmivé foszlott, mára pedig már csak alig tizenkettő működőképes állapotúról tudnak. Ez persze nem csoda, hiszen az idejétmúlt szerkezetek jó részét a harmincas-negyvenes években egyszerűen az utcára tették, vagy szétbontották, és a részeit más célokra használták fel.

A pianínót orgonasípokkal, dobokkal, csengettyűkkel, különböző hangeffekteket adó szerkezetekkel, nyomógombokkal, pedálokkal és más finomságokkal vegyítő Fotoplayer több tucat hang utánzására képes volt, így a pisztolylövésére, villámláséra, a madárcsicsergésre, de az avatott kezű művész eszeveszett tempójú dalokat is lejátszhatott rajta:

A Picturollnak nevezett, lyuggatott papírszalagokkal ki lehetett váltani a zongorabillentyűket, hiszen a lyukak és vájatok olvasásával a hangszer képes volt lenyomni a szükséges billentyűket – például a Gladiátorok bevonulása (Julius Fučík, 1897) esetében:

Ritkasága miatt természetesen a Fotoplayerek ára is igen borsos: 2012 februárjában az RM Auctions-nél kelt el a legnagyobb modell, a Style 45 egyik utolsó működő, még eredeti alkatrészeket tartalmazó túlélője. A 200 Picturoll-szalaggal együtt kalapács alá került példány várható leütési ára több, mint kétszereséért, 360 ezer dollárért, azaz százmillió forint körüli összegért kelt el.

Fotók: Rinaudo’s Reproductions, Theatre Organs, Powerhouse Museum, Sydney
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.