Élet-Stílus

Az autó szélvédőjén keres vesét lányának a kétségbeesett anya

Megunta az évek óta tartó, reménytelen várakozást, ezért úgy döntött, a saját kezébe veszi az irányítást.

„A lányomnak sürgősen új vesére van szüksége. Nullás a vércsoportja” – ezt a feliratot festette autója hátsó szélvédőjére Karol Franks. A kaliforniai édesanya azért ragadott ecsetet, mert megelégelte, hogy vesebeteg lányának – aki évek óta fenn van a transzplantációs listán – sehogy sem találnak donort orvosai.

Karol az NBC News amerikai hírcsatornának elmondta, most 29 éves lányát 15 évvel ezelőtt diagnosztizálták súlyos veseelégtelenséggel. „Gyógyszerekkel próbálták kordában tartani a betegségét, de már akkor felkészítettek minket arra, hogy előbb-utóbb átültetésre lesz szüksége” – mondja Karol, majd hozzáteszi, lánya, Jenna ma már naponta kénytelen dialízises kezelésre járni.

Kép forrása: Today
Kép forrása: Today

Mióta Jenna felkerült a transzplantációs listára, Karol minden olyan Facebook-csoportnak tagja lett, ahol potenciális donorokkal találkozhatott. Az egyiküktől kapta az ötletet, hogy a saját autóját felhasználva keressen vesét gyermekének. „Mivel sokat jövünk-megyünk, úgy éreztem, egy próbát megér a dolog.”

Karol az NBC riporterének elmondta, bár sokan jelentkeznek náluk a hirdetést olvasva, megfelelő vesét eddig még nem találtak. Igaz, néhány napja jelentkezett náluk egy férfi, aki, ha úgy alakul szívesen felajánlja egyik veséjét Jennának. „Azt mondja, egy másik beteg miatt vizsgálják, hogy alkalmas donor-e. Ha kiderül, hogy nem az, szívesen tesz egy próbát Jennával is.”

A Franks-családnak azonban nem csak ez az egy reménye van. Karol elmondta, múlt hétvégén egy férfi, bizonyos Tatum Bateman lefotózta a hátsó szélvédőjüket, majd a képet feltöltötte a Twitterre azzal, hogy „ennek muszáj minél több emberhez eljutnia.” Az édesanya abban bízik, hogy az internet segítségével hamar rátalálnak majd arra a jószívű emberre, aki nem csak hogy hajlandó felajánlani az egyik veséjét, de ráadásul tökéletes donor is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik