Élet-Stílus

Az agyat is beindíthatja a Viagra

Az időskori demencia második leggyakoribb kiváltó okát szüntetheti meg az eredetileg erekciós problémákra kifejlesztett gyógyszer.

Megoldást jelenthet a vaszkuláris demenciára a merevedési zavarok kezelése használt, a Viagrához hasonló Tadalfil potencianövelőközölte a Daily Mail. A brit lap cikke szerint már embereken tesztelik a szer hatását a éreredetű demencia leküzdésére. Mivel a szer tágítja a vérereket, a kutatók azt remélik, annak használatával több vér jut majd a beteg agyába, megakadályozva a

Az éreredetű, vagy másnéven vaszkuláris demencia az Alzheimer-kór mellett a második leggyakoribb oka az időskori demenciának, és a hirtelen kezdet, a hullámzó lefolyás, lépcsőszerű rosszabbodás jellemző, gyakran előforduló éjszakai zavartsággal, nyugtalansággal. Általában szélütés, vagy ismétlődő keringészavar következménye, ami után egy-egy agyterület vérellátása sérül és az idegsejtek emiatt elhalnak.

A Tadalfil-tesztben a Mail cikke szerint ötven ember vesz részt. Mindannyian 65 évnél idősebbek. Olyan betegek, akiket már demenciával diagnosztizáltak, nem vehetnek részt a kísérletben, mert annak a célja annak vizsgálata, hogy megelőzhető-e a demencia kialakulása, és nem annak gyógyítása. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik