Élet-Stílus

Tovább élünk, de le vagyunk maradva

Magyarországon 1990 és 2010 között több mint öt évvel nőtt a várható élettartam. Ennek ellenére lemaradásunk változatlan Nyugat-Európához képest – derül ki a Metropol cikkéből.

Hol születtél?

Íme, ennyit élhetsz

A most született gyerekek akár száz évig is élhetnek – az amerikai járványügyi hivatal számításai szerint az idei csecsemők fele elérheti a három számjegyű életkort. Magyarországon ennyire nem jó még a helyzet, annak ellenére, hogy sokat javultunk, 20 év alatt öt évvel nőtt a várható élettartam.

Nyugat-Európához mégsem sikerült felzárkóznunk ebben a tekintetben, a lapnak nyilatkozó szakértő szerint azért, mert – a várakozásokkal ellentétben – nyugaton nem lassult a várható élettartam növekedési üteme. Így a várt felzárkózás valószínűleg csak a következő 10-15 évben történhet meg.

A cikk kitér arra is, hogy magyar szempontból pozitív fejlemény, hogy míg korábban a középkorú, alacsony végzettségű, 40–60 éves férfiak körében nagyon magas volt a halandóság (egy-egy generációnak akár harmada-fele is meghalt, ráadásul még aktív korukban), ma már ez nem jellemző.

A Metropol grafikonjából többek közt az is kiderül, hogy csupán egy évvel került későbbre az első munkaviszony kezdete Magyarországon, valamint hogy az első gyerekvállalás öt évvel későbbre tolódott.

A budapestiek élnek a legtovább

A KSH 2012-es részletes adatai szerint egy 2012-ben született gyermek várhatóan 75 évig él. Az átlag fiúgyermeknél 71 évet, a lányoknál 78,3 évet jelent. A területi megoszlás szerint a legjobb a helyzet Budapesten, ahol a fiúgyermekek várható átlagos élettartama 73,7 év, a leánygyermekeké pedig 79,6 év. A legrosszabbak a kisvárosokban, községekben lakók kilátásai, a férfiaknál 69,7, a nőknél 77,5 év az átlagos élettartam. A magyar lakosság több mint a fele él 25 ezernél kisebb lakosú településeken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik