Élet-Stílus

Egyszerűen megnézhetjük, hogy meddig élhetünk

Pofonegyszerű gyakorlatokkal magunk is lemérhetjük, milyen öregkorra számíthatunk. Féllábon állva vagy leguggolva tesztelhetjük magunkat.

Azoknak az 53 éves férfiaknak, akik egy perc alatt 23-nál kevesebbszer képesek felállni és leülni, kétszer akkora az esélyük arra, hogy 66 éves koruk előtt elhaláloznak. Nőknél ez a szám 22, vagyis ennyiszer kell tudniuk ezt az egyébként nem túl nehéz gyakorlatot végrehajtani. Erről a brit lap, az Independent ír.

Becsukott szemmel, fél lábon állni több mint tíz másodpercig – ez egy másik gyakorlat, amely segít előrejelezni az életkort. Aki erre képes, ráadásul egy perc alatt 37-szer vagy többször képes felállni a székéből és leülni, annak rendkívül nagy az esélye, hogy még 13 évet élni fog. (Nőknél egyébként elég 35-ször megcsinálni a gyakorlatot.)

Az erről szóló tanulmányt a brit Medical Research Council (Orvoskutatási Tanács) végeztette el. Ötezer ember életét kísérték végig, akik 1946-ban születtek. Amikor 53 évesek voltak, speciálisan képzett nővérek látogatták meg őket, és elkészítették a már említett felméréseket.

Azok az emberek például, akik 2 másodpercig sem voltak képesek becsukott szemmel fél lábon állni, azok például háromszor akkora eséllyel haltak meg 66 éves koruk előtt, mint azok, akik több mint tíz másodpercig meg tudták ezt tenni. Akik egyáltalán nem tudták megcsinálni a gyakorlatot, még nagyobb kockázatnak voltak kitéve.

Szeretne még többet megtudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik