Belföld

A budapestiek élnek a legtovább

45 éves kor után látható a lakóhelyfüggő romlás az életesélyeket nézve - derül ki a statisztikákból. Négy év az átlagos élettartam-különbség a férfiaknál.

A megélhető évekre Magyarországon területenként erősen eltérő esély nyílik – írja a KSH 2012-es halandósági statisztikájára hivatkozva a napi.hu.

A KSH 2012-es részletes adatai szerint egy 2012-ben született gyermek várhatóan 75 évig él. Az átlag fiúgyermeknél 71 évet, a lányoknál 78,3 évet jelent. A területi megoszlás szerint a legjobb a helyzet Budapesten, ahol a fiúgyermekek várható átlagos élettartama 73,7 év, a leánygyermekeké pedig 79,6 év – derül ki a portál cikkéből.

A legrosszabbak a kisvárosokban, községekben lakók kilátásai, a férfiaknál 69,7, a nőknél 77,5 év az átlagos élettartam. A magyar lakosság több mint a fele él 25 ezernél kisebb lakosú településeken.

A lapnak nyilatkozó egészségügyi szakértő azt is kiemelte, hogy a községben lakó férfiaknak 45 év felett ugrásszerűen romlanak az életesélyei a városban lakókéhoz képest.

Kiugró különbségek

Budapesten ezer fiúgyermekből 997 éri meg az első születésnapját, Somogyban – ahol a legrosszabb a helyzet – csak 988. Pest megyében a legnagyobb az esély a 45 éves életkor elérésére a férfiaknál (97,8 százalék), a legrosszabb helyzetű Borsod-Abaúj-Zemplén megye 95,9 százalékkal. A 45. évüket legnagyobb valószínűséggel a budapesti leánygyermekek töltik be (98,8 százalék), míg Borsod – Abaúj-Zemplén megye ebben is utolsó 97,5 százalékkal.

A nyugdíjas kor elérésére való esélyben is ott a legrosszabbak a mutatók (75,2 százalék), azaz négy borsodi férfi közül csak három éli meg a nyugdíjkorhatárt. A legjobb esélye a budapesti férfiaknak van (82,8 százalék).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik