Élet-Stílus

Cigistop vezet az újévi fogadalmak listáján

dohanyzas-cigi-cigaretta-(3)(960x640).jpg (dohányzás, )
dohanyzas-cigi-cigaretta-(3)(960x640).jpg (dohányzás, )

Sokan terveznek, de kevesen érik el a célt, a kezdeti lelkesedés hamar alábbhagy. Sebaj, lesz még január elseje!

A dohányosok 40 százaléka tesz valamilyen újévi fogadalmat, és közülük minden második káros szenvedéllyel élő a cigarettára vonatkozóan hoz meg egy döntést – derül ki a Szinapszis Kft. közel 700 dohányos megkérdezésével végzett felméréséből.

Kevesebb, jobb kaja, több sport

A második leggyakoribb fogadalom az egészségesebb életmód (18%), a fogyókúra (15%) valamint a rendszeres sportolás (15%).

Az életkor emelkedésével csökken a káros, füstös szenvedéllyel kapcsolatban döntésre jutók aránya, míg – nem meglepően – háromszor annyi nő tesz a fogyókúrával kapcsolatban fogadalmat, mint férfi. A rendszeres sportolás újévtől való beiktatása a fiatalabbak körében jellemzőbb – derül ki a felmérésből.

A cigarettával kapcsolatban fogadalmat tevő dohányosok fele annak teljes elhagyását, másik fele pedig a mennyiség csökkentését próbálja megcélozni. A legfiatalabb korosztályban a legmagasabb azok aránya, akik teljesen leszoknának, míg a középkorúak – jellemzően krónikus betegek – inkább a mennyiség részbeni csökkentésével próbálkoznak, főként otthon/lakásban, ágyban, autóban és gyerme(ke)k közelében nem akarnak többet rágyújtani.

Nagy a lelkesedés, kicsi a siker

A dohányzással kapcsolatban elhatározásra jutók 38 százaléka a kezdeti lelkesedés után rövid időn belül visszaszokott a régi mennyiségre, 35 százalékuknak pedig egyáltalán nem sikerült a kísérlet, pár nap után ugyanott folytatták, mint a fogadalom előtt. Egynegyedük részben járt sikerrel, hiszen letenni ugyan nem tudta, de kevesebb cigarettát szív, mint korábban.

A cikk megemlíti, hogy a cigiről leszokók egyre többen használnak segítségképp egy okostelefon alkalmazást is, már több mint 10.000-en töltötték le a “Kell a dohány”-t.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik