Nincs nyár kerti sütögetés nélkül, ám a rendszeres grillezést könnyen az alakunk bánhatja. A tapasztalatok szerint a BBQ-k alkalmával rendszerint többet eszünk, mint amúgy máskor, sőt több fogást is befalunk. Egy-egy kiadós grillmenü azonban akár 3 ezer kalóriát is tartalmazhat – figyelmeztetnek a táplálkozási szakértők.
Fotó: Northfoto
A legkedveltebb BBQ-étel a marhahúspogácsa – derült ki egy friss, nagy-britanniai felmérésből –, a britek 32 százaléka ugyanis a “hambit” választja. A toplistán a kolbász és a kebab következik 18, illetve 14 százalékkal. A csirkecombot a britek 12 százaléka választja grillezéshez, míg a báránybordát csak 6 százalék. Meglepő módon a hal alig-alig kap helyet a grillrácson, csak 4 százalékot kapott az összesítésben, miközben az említett ételek közül kalóriatartalom szempontjából ez a legegészségesebb grillre való.
Tízből kilencen chipszet és krumplisalátát is tálalnak a húsételek mellé, a többség pedig desszerttel (leginkább fagylalttal) is megfejeli a grillmenüt, az italokról (sör, bor, szénsavas italok, stb.) pedig már nem is beszélve.
Tehát ha az alakjára is ügyelni akar a nyári grillpartik alkalmával, érdemes átfutnia ezt a kalóriaösszesítést:
marhashúsburger: 304
csirkecomb: 304
hideg tésztasaláta: 278
kolbász: 151
grillezett lazacfilé: 150
krumplisaláta: 145
vegyes zöldségsaláta: 109
héjában sült krumpli: 29
egy doboz sör: 220
egy pohár kóla: 105
vaníliafagylalt: 133
gyümölcssaláta: 84