Élet-Stílus

Nyári hajápolási tízparancsolat

Hogy az őszt ne a károsodott tincsek helyrehozásával kelljen töltenünk, készüljünk előre a kánikulára.

Kánikulában sokkal több folyadékot veszítünk, mint télen, a folyadékhiány pedig nemcsak a bőrt, hanem a hajat is száríthatja és károsíthatja, így az fénytelenné, repedezetté és töredezetté válhat. De mit tegyünk, hogy ez ne történjen meg? Íme, néhány tipp Katona Mária hajgyógyásztól, hogy a frizuránk fényes és élettel teli legyen:

1. Hidratáljunk!

A napozás ugyanúgy káros lehet a védtelen haj számára, mint a  túl forró hajszárító. A sok napsütés szárít és göndörít, a kiszáradás miatt pedig más hatásoktól is könnyebben sérül a haj. Ezért fontos, hogy sok, napi 2-2,5 liter folyadék fogyasztásával és hidratáló szerekkel tápláljuk a hajunkat.

2. Kíméletes hajmosás

A sampon miatt a haj nehezebben szívja fel a természetes olajokat, szárazan pedig könnyebben sérül a napfénytől. Ezért nyáron válasszunk gyengébb tisztítószereket, pl. kondicionáló anyagokat, higított vagy enyhébb samponokat. A hajmosást mindig hideg öblítéssel fejezzük be, ez lezárja a szálak felszínét, és csillogást ad a hajnak.

3. Csak természetesen!

Kiszáradáshoz vezethet az is, ha sok vegyszerrel terheljük a hajat. Ezért amennyire lehetséges korlátozzuk a szőkítők, festékek, és a formázó szerek használatát. Részesítsük előnyben azokat a termékeket, amelyek inkább természetes összetevőkből állnak.

4. Védjük a hőtől!

A nyári hónapok alatt csökkentsük a forró hajformázó eszközök, pl. a hajszárító, hajvasaló vagy hajsütő használatát. Régi, jól ismert tanács, hogy néha hagyjuk a hajat a levegőn megszáradni. Ha előtte még törölköző-szárazon két copfba fonjuk, akkor formázás nélkül is természetes hullámokat kapunk.

5. Kondicionáló kezelések

Győződjünk meg róla, hogy a hajtípusunknak megfelelő kondicionálót használunk. A nyári igénybevétel ellen vértezzük fel a hajunkat gyakori kondicionáló és hidratáló kezelésekkel, hajregeneráló pakolásokkal.

6. Fejfedés

Ha huzamosabb időt töltünk a napon, használjunk kalapot, kendőt, vagy baseball sapkát, hogy védjük a hajszálakat, a hajhagymákat és a fejbőrt. A divat számos lehetőséget kínál, és szerencsére idén a kalap is különösen trendinek számít. Arra viszont figyeljünk, hogy a fejfedőnk jól szellőzzön, mert ellenkező esetben egyrészt nem fogjuk hordani, másrészt a hajhagymák befulladhatnak, ami hajhulláshoz is vezethet.

7. Védelmet!

Ha még sincs kedvünk kalapot hordani, használjunk speciális napvédő készítményeket, vagy olyan termékeket, amik tartalmaznak UV-szűrőt.

8. Vágjuk le!

Vágasson a hajvégekből úgy egy-másfél havonta a nyári hónapok alatt. A haj ugyanúgy leéghet, mint a fejbőr, és a töredezett hajvég pedig a károsodás biztos jele. Ez ellen az egyetlen megoldás a sérült részek eltávolítása.

9. Hajblokk

Amikor a nyári forróság a legnagyobb, viseljünk kontyot vagy copfot. Mindig törekedjünk arra, hogy laza gumikat és csatokat használjunk, mert a túl szoros hajgumiktól kihullhat a hajunk, nagyobb mennyiségű hajvesztésnél pedig csak hajbeültetéssel lehet pótolni az elveszett szálakat.

10. Extra védelem

Hazánkban is egyre nagyobb teret hódít főként a férfiak, de már a nők körében is a hajbeültetés. Fontos, hogy ilyen beavatkozás után maradéktalanul hidratáljuk az igénybe vett fejbőrt és hajhagymákat. Érdemes kimondottan hajbeültetés utánra kifejlesztett termékeket választani, valamint kikérni egy hajgyógyász tanácsát.

További hajápolási ötleteket talál, ha ide kattint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik