Élet-Stílus

Létünk a verseny

A verseny életünk része, akár egyénileg, akár a nemzet szintjén. Mennyire vagyunk versenyképesek, miben vannak tartalékaink – erről szólnak a Mindentudás Egyetemének következő részei.

A verseny emberi létünk fontos eleme. Akár munkában, akár sportpályán vetélkedünk, arra vagyunk kíváncsiak, hogy mit ér a teljesítményünk másokhoz képest. Ha álljuk a sarat, versenyképesek vagyunk. Az egyes nemzetek gazdasági versenyképessége ennél sokkal összetettebb fogalom, de a végeredmény nagyon hasonló: rengeteg számítás, index és mutató alapján azt tudhatjuk meg, mennyire versenyképes a gazdaságunk teljesítménye más országokhoz viszonyítva. Napjaink egyik kulcsfontosságú gazdaságpolitikai fogalmáról van szó, nem csoda hogy ennyit hallunk róla – hangzik el Chikán Attila előadásában a Mindentudás Egyetemén. Az előadást 2011. július 4-én az M1 14:30-kor, az M2 20:30-kor vetíti.

Either scripts and active content are not permitted to run or Adobe Flash Player version
10.0.0 or greater is not installed.



Get Adobe Flash Player





Chikán Attila A Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézetének egyetemi tanára, a Versenyképesség Kutató Központ igazgatója. A vállalati gazdálkodás és a gazdaságpolitika több területén folytat kutatásokat. A legutóbbi másfél évtizedben a versenyképesség témakörére, ezen belül a nemzeti és a vállalati versenyképesség közötti viszonyra fókuszál. Több magyar és angol nyelvű könyv szerzője és szerkesztője, Vállalatgazdaságtan című szakkönyvének egymást követő kiadásai húsz éve alapműnek számítanak, számos felsőoktatási intézményben használják tankönyvként. Mintegy 250 cikke jelent meg rangos hazai és külföldi folyóiratokban. Öt kontinens egyetemein tartott előadásokat. Volt gazdasági miniszter és egyetemi rektor. Számos nemzetközi és hazai szervezet vezető tisztségviselője, volt elnöke a Beszerzési Világszövetségnek és az Európai Ipari és Termelési Társaságok Szövetségének. A Svéd Királyi Mérnöki Akadémia külföldi tagja, a kolozsvári és a lappeenrantai egyetem díszdoktora. A Rajk László Szakkollégium alapítója, negyven évig igazgatója, 2010 óta elnöke. A Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja.
Öt feladat, öt csapat, tíz diák. Corvinus-os hallgatók próbálták kideríteni, melyek a versenyképesség legfontosabb jellemzői és feltételei a gazdaságban. Jártak a nagycsarnokban egy hentesnél, voltak hétvégi művészeti piacon, felkeresték az egyik legjelentősebb hazai ipari létesítményt, részt vettek egy innovációs autóversenyen és végül a pohár fenekére néztek, hogy versenyképes-e a borunk. Eljött az igazság órája: a Mindentudás Egyeteme előadója, Chikán Attila professzor értékeli tanítványai teljesítményét – lezárva ezzel a versenyképességről folyó szakkollégiumi versenyt is. A műsort 2011. július 5-én az M1 14:30-kor, az M2 20:30-kor vetíti.

A két legrangosabb nemzetközi versenyképességi rangsor adatai egybecsengenek Magyarországról: 2000-től kezdve hazánk erős zuhanást mutat mind a két szervezet felméréseiben egészen 2008-ig, majd az elmúlt két évben enyhe emelkedés érzékelhető. Túl lennénk a versenyképességi mélyponton? Avagy mi messze leelőztük a világot a gazdasági válság kitörésének időpontjával? Ennek kapcsán érdemes megvizsgálnunk, hogy mely tényezők határozzák meg leginkább nemzetgazdaságunk teljesítményét. A versenyképesség mely területén van a legnagyobb fejlődési potenciál a magyar gazdaságban? A műsort 2011. július 6-án az M1 14:30-kor, az M2 20:30-kor vetíti.

A részletekről és a Mindentudás Egyetemének programjáról ide kattintva olvashat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik