Élet-Stílus

Értünk a szóból?

A számítógép, az internet egyre több ember számára a mindennapok szerves részévé vált. Mégis kevesen tudják, mi történik a háttérben, és hogy a beszélő, embert megértő számítógépek ma már nem csak a filmekben léteznek – a Mindentudás Egyetemén minden kiderül.

A beszélő és az embert megértő számítógép a sci-fi világából lassan átvonul a hétköznapi életbe. Ma már nehéz úgy információt szerezni, hogy első körben ne számítógéppel kerülnénk kapcsolatba. Miközben szöveges dokumentumokat írunk, automatikusan ellenőrizzük a helyesírást. Internetes keresőt használva több nyelv- és beszédtechnológiai alkalmazást is mozgósítunk, mint például a szótövezést vagy az információkinyerést. Ezek az alkalmazások láthatatlanul dolgoznak a háttérben, és jelentősen megkönnyítik a munkánkat. Az előadás az ilyen alkalmazások elméleti alapját, működési mechanizmusait mutatja be az információelmélettől a mai modern nyelvelméletekig. Az előadást 2011. május 9-én az M1 14:30-kor, az M2 20:30-kor vetíti.

Either scripts and active content are not permitted to run or Adobe Flash Player version
10.0.0 or greater is not installed.



Get Adobe Flash Player





Kornai András az MTA SZTAKI tudományos tanácsadója, a BME címzetes egyetemi tanára, a Boston University számítógép-tudományi tanszékének és a Harvard University Kvantitatív Társadalomtudományi Intézetének kutató munkatársa. Matematikai tanulmányait az ELTE TTK matematikus szakán végezte, nyelvészeti PhD-ját a Stanford Egyetemen kapta 1991-ben. Eredményei közül említést érdemel a mondatok közvetlen összetevős szerkezetének matematikai vizsgálata, a beszédfelismerésben használatos úgynevezett rejtett Markov-modellek kiterjesztése az írásfelismerésre, és új technikák bevezetése az információkinyerésben és -visszakeresésben. Tagja az amerikai számítógépes nyelvészek társaságának (ezen belül a matematikai nyelvészeti csoport következő elnöke), a számítógéptudósok társaságának, a villamosmérnökök szövetségének, a Bolyai János Matematikai Társulatnak és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaságnak.
Szóból ért…?

A Kornai András információ- és nyelvelméleti előadásához kapcsolódó dokumentumfilm azokat a nyelvtechnológiai fejlesztéseket mutatja be, amelyek szinte észrevétlenül szövik át mindennapjainkat: miközben interneten keresünk, amikor automata sorompó enged ki a parkolóházból vagy, ha lefordítjuk kedvenc zeneszövegünket, ezeket az alkalmazásokat használjuk. A beszélő és embert megértő számítógépek ma már nemcsak a sci-fikben léteznek. A filmet 2011. május 10-én az M1 14:30-kor, az M2 20:30-kor vetíti.

Beszélgetés a szemantikus webről

Az internet a XXI-ik században sokaknak és egyre többeknek a munka, a szórakozás, a kommunikáció mindennapi terepe. Azt viszont, hogy mi történik a háttérben csak kevesen tudják, értik. Nekünk felhasználóknak kézenfekvő, hogy ha keresünk valamit, begépeljük a kulcsszót és ömlenek a találatok. A háttérben a matematika és nyelvészet, nyelvtechnológia kutatási eredményei állnak. Ahogy ezek fejlődnek, úgy változik, fejlődik az internet, a web. A kerekasztal témája a web egy lehetséges következő fejlettségi szintje a szemantikus web. Vendégek: Kornai András, Szakadát István, Varasdi Károly, Pléh Csaba, Prószéky Gábor. A beszélgetést 2011. május 11-én az M1 14:30-kor, az M2 20:30-kor vetíti.

A részletekről és a Mindentudás Egyetemének programjáról ide kattintva olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik