Élet-Stílus

Egymásnak esett két kínai óriáscég

A kínai Huawei, a világ egyik legnagyobb mobileszköz gyártója jogi eljárást indított Európában a szintén kínai és versenytárs ZTE Corporation ellen.

A perek kiváltó oka, hogy a ZTE a Huawei állítása szerint több adatkártya- és LTE (Long Term Evolution) technológiával kapcsolatos szabadalmát megsértette, és törvényellenesen használja bizonyos adatkártya-termékein a Huawei egyik bejegyzett védjegyét.

A Huawei pert Magyarországon a Fővárosi Bíróságon indította, ugyanakkor hasonló peres eljárásokat kezdett Franciaországban és Németországban is.

A Huawei kiemeli, hogy több keresztlicenc-megállapodást is aláírt vezető távközlési megoldásszállítókkal és más szellemi jogtulajdonosokkal. Így 222 millió dollár szabadalmi licencdíjat fizetett más ágazatvezető vállalatok különféle szabadalmainak és technológiáinak használati jogáért.

Mindkét cég az olcsó mobilkommunikációs eszközei révén lett ismert, adatkártyákat, 3G-s kellékeket, SIM-kártyákat gyártottak, elsősorban beszállítói szerepkörben. A ZTE közben saját mobilkészüléket is fejlesztett és mára a legnagyobb öt gyártó közt van az okostelefonpiacon. A Huawei ugyancsak készít telefonokat.

A telekom iparban nem szokatlan a hasonló perek sorozata, korábban az Ericsson vádolta a ZTE-t szabadalombitorlással. De a Huawei is vádolta többek közt a Motorolát hasonlóval és viszont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik