Élet-Stílus

A Vadember törte meg a hullámokat

A svéd rendezőpáros, Martin Jern és Emil Larsson Vadember című filmdrámája nyerte el a 18. Titanic Filmfesztivál fődíját - jelentették be szombaton, a fesztivál záró napján a szervezők.

Az Elliot Grove vezette háromtagú nemzetközi zsűri egyhangúlag határozott a Hullámtörők-díj odaítéléséről – közölte Horváth György fesztiváligazgató.

“A Titanic zsűrik döntésén évek óta látszik, hogy fontos számukra a fiatal filmesek támogatása. Nincsenek bennük előítéletek, szeretik segíteni az új generáció munkáját, bátorítani a pályakezdőket” – emelte ki a fesztiváligazgató.

A Svédország egy ismeretlen sarkában játszódó Vadember főhőse, a börtönből frissen szabadult Kim (Magnus Skog) bűnöző apja házába tér vissza, de normális életről álmodik. Ám mikor elveszíti munkáját, és ráébred, hogy képtelen kitörni kilátástalan helyzetéből, összeomlik, és gátlástalan gyilkosként torolja meg sorsát ártatlan áldozatain.

A rendezőpáros (Fotó: Kallos Bea/MTI)

A rendezőpáros (Fotó: Kallos Bea/MTI)

Mint Martin Jern és Emil Larsson korábban az MTI-nek elmondta: hosszú idő óta nem hagyta őket nyugodni az a kettős gyilkosság, amely azon a környéken történt, ahol felnőttek. Filmjükben nem a konkrét estet dolgozták fel, amely egész Svédországot megrázta, de az inspirálta őket a forgatókönyv megírására.

A gimnáziumi évek óta együtt dolgozó, harmincas éveiben járó alkotópárosnak a Vadember a harmadik nagyjátékfilmje. Hat éve Ő még csak tizennégy című kamaszdrámájukkal arattak sikert nemzetközi fesztiválokon.

A Titanic hatodik éve működik versenyfesztiválként, az idei mezőnyben hét film indult a Hullámtörők-díjért, bár a szervezők kénytelenek voltak bejelenteni, hogy az állami támogatás elmaradása miatt ezúttal nem tudják átnyújtani a díjjal járó tízezer eurós pénzjutalmat.

A versenyfilmek között szerepelt a Vademberen kívül a francia-német Carlos, a kanadai Curling, az iráni Esős évszakok, a japán Haru utazása, A ház című szlovák-cseh, valamint az ír-lengyel-norvég-magyar koprodukcióban forgatott Ölésre ítélve című film.

A szombat este az Uránia Nemzeti Filmszínházban megrendezett díjátadón a korában elutazott Elliot Grove, zsűrielnök, a Raindance független filmfesztivál alapítója videoüzenetben köszöntötte a részvevőket. A zsűri képviseletében Pataki Ági Balázs Béla-díjas producer és Esther Rots holland filmrendező, a tavalyi Titanic fődíjasa értékelte az alkotásokat – mondta el Czifra Réka, a fesztivál sajtóreferense.

A Titanic közönsége Thomas Vinterberg Submarino című dán-svéd produkcióban forgatott családi drámájára adta le a legtöbb voksot, a közönségszavazás második helyezettje a Fájdalomcsillapító – Mark Sandman és a Morphine története című amerikai dokumentumfilm, a harmadik pedig az Armadillo című dán dokumentumfilm lett.

A diákzsűri Zuzana Lilová A ház című játékfilmjének ítélte oda díját.

Az ünnepélyes díjátadó után Greg Motolla Paul című sci-fi vígjátékának vetítésével zárul a 18. Titanic Filmfesztivál, amelyen kilenc nap alatt 20 ország 52 filmje mutatkozott be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik