Élet-Stílus

Levehetik a rendszámot gyorshajtásért

Több ponton is változott a közigazgatási bírságolás, többek közt a nemfizetést is jobban büntetnék.

Az úgynevezett objektív felelősség elvén alapuló közigazgatási hatósági eljárások lefolytatásával kapcsolatos jogszabályok január elsején módosultak – közölte csütörtöki tájékoztatóján Pál Adrienn, a Vas megyei székhelyű, de országos illetékességgel és hatáskörrel rendelkező közigazgatási hatósági szolgálat helyettes vezetője. A bírságok kiszabására nyitva álló 60 napos határidő a jogszabály módosulása szerint 90 napra változott, ám a 90 napos határidő sem jogvesztő, ezen az időponton túl is kiszabható a bírság, de az eljárást 6 hónapon belül mindenképp be kell fejezni.

Fontos változás az is, hogy amennyiben a kiszabott közigazgatási bírságot a rendelkezésre álló 30 napos fizetési határidőn belül nem teljesíti az arra kötelezett, a hatóságnak kezdeményeznie kell a gépjármű forgalomból való kivonását – fűzte hozzá.

Az ügyfeleket pozitívan érintő jogszabályváltozás, hogy a fellebbezések benyújtására a döntés közlését követően az eddigi 10 munkanappal szemben 15 naptári nap áll rendelkezésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik