Élet-Stílus

Nagy zűr kis Genovában

A Sampdoria ásza, Antonio Cassano újabb vihart kavart, s valószínű, hogy nem talál bocsánatra – Genovában semmiképpen sem. Az elnököt megsértő válogatott játékos sorsát ugyanakkor élénken figyeli az Inter-Milan-Juventus hármas, de Angliában is tűkön ülnek.

Az Olaszországban csak „cassanettáknak” nevezett, „Fantantonióhoz” köthető ügyeknek se szeri se száma. Odamondott már Fabio Capellónak és Marcello Lippinek, de a 2004-ben Rómában tűzoltásra szerződő, majd azon nyomban távozó Bruno Conti is megkapta a magáét, s a szintén az AS kispadján – rövid – időszakot töltő Rudi Völlernek is meggyűlt vele a baja.

A hétvégén viszont „választott hazájában”, Genovában is kiborult a bili. Az ügyet feltáró La Repubblica szerint a játékos nem volt hajlandó megjelenni egy, a klub által szervezett rendezvényen, s az őt hiányzása miatt kérdőre vonó Riccardo Garrone elnököt elküldte melegebb éghajlatra. Az idős elnök megsértődött az őt – többek között – „vén hülyének” is minősítő játékos hasonlatai miatt, s kerek-perec átadólistára tette a kezelhetetlen zsenit.

A sajtó persze rögtön rárepült a témára: az olykor egymásnak is ellentmondó híradásokban az elnök Cassanóra, utóbbi az elnökre mutogatott, a játékos bocsánatot kért, sőt, kétszer is, vagy mégsem (végül a képernyőn, élőben is bekövetkezett a nagy pillanat) – tény ugyanakkor, hogy a Sampdoria jelezte a liga (Lega Calcio) fegyelmi bizottságának, hogy azonnali hatállyal szeretné felbontani a futballista szerződését, emellett felfüggesztette Cassano játékjogát. A genovai egyesület a bejelentést követően sajtócsendet hirdetett, s a liga döntésére vár – a futballistát azonban már edzeni sem engedték a csapat bogliascói főhadiszállásán.

A hírek szerint egy millió eurós önkéntes büntetést is vállaló játékos úgy fogalmazott, szeretne maradni, ám valószínűbb, hogy már a téli átigazolási időszakban új klub után nézhet. Kérőkből még annak ellenére sincs hiány, hogy a Juventus és a Napoli eleinte sietett leszögezni, nem tart igényt a játékosra.

Azóta a torinóiak „megrágták” a történteket, s a nápolyiak edzője, a 2007 és 2009 között a Sampdoria együttesét irányító Walter Mazzari is Cassano védelmére sietett. A két milánói óriás is tárt karokkal fogadná – viszont Angliából is jelezték érdeklődésüket. A Liverpool és a Tottenham is szívesen lecsapna a szerződésfelbontás esetén ingyen igazolható klasszisra. Nem kizárt, hogy Cassano végül győztesen kerül ki az ügyből, viszont veszteségek is lesznek majd az egyenlegében.

Egyrészt amíg folyik ellene a vizsgálat, érvényben lesz az eltiltása, így nem játszhat az olasz válogatottban sem, másfelől több év alatt felépített “új” renoméja került ismét veszélybe. A fent említett eseteket könnyen lehetett „poétikusan ifjú” korára fogni – a futballista maga is elismerte, hogy karrierje elején nem bírt magával. Az elmúlt években viszont úgy tűnt, kinőtte a hisztiket – ő és a benne hívők is tévedhettek. A lényeget alighanem a sértett Garrone ragadta meg a legjobban.

„Mindez Cassano hibája” – fogalmazott a genovai elnök a La Gazzetta dello Sportnak. „Azt hittem, hogy felnőtt, és megváltozott a viselkedése. Ám tévedtem, rosszul ítéltem meg ezt az embert.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik