Élet-Stílus

Vége a kétgyerekes családmodellnek – fogy a magyar

A nők ma minden eddiginél később vállalják első gyermeküket.

A legfrissebb statisztikai adatok szerint a magyar nők legalább 35%-a 30 éves is elmúlt, amikor megszüli első gyermekét. A demográfusok aggódnak a tendencia miatt, szerintük ez akár oda vezethet, hogy megszűnik a kétgyerekes családok egyeduralma – számol be a hvg.hu. A szakértők szerint a jelenség hátterében nem az áll, hogy a nők kevesebb gyereket akarnak szülni, mint elődeik: az ok az, hogy a húszas éveikben – leginkább a karrier és a tanulmányok miatt – elhalasztott gyermeket később egyszerűen már nem sikerül pótolni.

A hvg.hu idézte Kamarás Ferencet, a Központi Statisztikai Hivatal demográfusát is, aki a Népszabadságnak elmondta, 20 évvel ezelőtt még az volt az általános, hogy a nők 30 éves korukig az összes gyereküket megszülték, míg ma sokan legelőször ebben a korban foglalkoznak először komolyan a gondolattal. A demográfus szerint az egyre későbbre tolódó gyermekvállalásban sok tényező játszik közre, beleértve a késői függetlenedést, a szingli-életmódot, a bizonytalan anyagi helyzetet és az iskolai- óvodai helyeket.

A szakértő figyelmeztetett, hogy épp ennek a tendenciának hatására sok nő vállal gyermeket 40 éves kor felett, ami nagy kihívást jelent a kórházaknak, orvosoknak is.

Közben kiderült, hogy a Központi Statisztikai Hivatal hivatalos becslései szerint már augusztusban tízmillió alá csökkent Magyarország lélekszáma.

AJÁNLOTT LINKEK:

A múlté lesz a kétgyerekes családmodell (hvg.hu)
Egygyerekes családoké lehet a jövő (Népszabadság)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik