Élet-Stílus

Miért nincs videobíró?

A FIFA elnöke szerint nincs szükség a technológiára. Pedig magyar találmány is segíthetné a játékvezetőket.

A világbajnokság tegnapi eseményei után felerősödhetnek a hangok, amelyek a videobíró bevezetését szeretnék elérni a labdarúgásban. Ismeretes, hogy a több sportágban is alkalmazott technológiát sem az UEFA-elnök Michel Platini, sem a FIFA vezetője, Sepp Blatter nem támogatja. “Az egyszerűsége és az egyetemessége a labdarúgás sikerének egyik oka. Férfiak, nők, gyerekek, amatőrök és profik ugyanazt a játékot űzik szerte a világban.” – mondta még Blatter márciusban, a FIFA egyik tanácskozása után. A fenti -meglehetősen gyenge lábakon álló- okfejtés arra vonatkozik, hogy a technológia alkalmazása azért nem megoldás, mert nem lehetne mindenhol, minden pályán bevezetni. Ugyanakkor az érvek nem terjednek ki arra, hogy miért minősülne szabályváltozásnak, ha a nagyobb eseményeken segítenék a bírók és partjelzők döntéseit, és a játék tisztaságát.

“Nem számít, milyen technológia kerül alkalmazásra, a végén a döntést úgyis emberek hozzák meg. Miért vegyük le a felelősséget a játékvezetőkről, hogy aztán átruházzuk másokra? Gyakran előfordul, hogy egy lassítás után tíz szakértőnek tíz különböző véleménye van arról, hogy mi lett volna a helyes döntés. A szurkolók szeretik megvitatni a játék különböző eseményeit. Ez az emberi természet része a labdarúgásban.” – mondta még Blatter.

Valószínűleg az angolok meg nem adott, és az argentinok lesen született góljáról túl sok vita azért nem alakult ki a rajongók között, de egy magyar találmány is segíthetne eldönteni a vitás eseteket. A Maruzsi László feltaláló által kitalált rendszer alkalmazásával a leshelyzeteket lehetne meghatározni, valamint azt is, hogy a labda áthaladt-e a gól- vagy alapvonalon. A találmány használata esetén a partjelzők zászlajába épített szerkezet a kamerák képei alapján azonnal megmutatná a helyes döntést, így a játékot sem kellene megállítani, ami pedig a videobíró alkalmazását ellenzők egyik fontos érve.

“Fernando Tresaco Garcia, a FIFA játékvezetői bizottságának elnöke, valamint a nemzetközi szövetség két tisztségviselője fogadott minket, megnézték prezentációnkat, és egy filmet a rendszer működéséről. Jó néhány kérdést tettek fel, amelyekre választ is adtunk, végül gratuláltak és elmondták, hogy továbbítják az anyagunkat a sportág szabályalkotó testületének, az IFAB-nak. A folyamat tehát elindult, a következő lépés az IFAB válasza lesz, amit minden bizonnyal újabb bemutató követ majd, immár a szabályalkotók előtt.” – idézi Maruzsi László szavait az MLSZ honlapja.

A második legnagyobb európai kupasorozat, az Európa Liga tavalyi küzdelmei során az UEFA azzal próbálkozott, hogy a szokásos bírói hármas mellett, a két alapvonalra is állított egy-egy játékvezetőt. Túlzottan látványos haszna nem lett a dolognak, és arról sem szól a fáma, hogy ez nem volt-e a sportág “egyetemességébe” történő beavatkozás, mint ahogy -egyes vélemények szerint- a videobíró lenne. Michel Platini egy korábbi interjúban azt mondta, ő a több játékvezető alkalmazása mellett foglal állást a technológia alkalmazásával szemben.

Hogy a hivatalos álláspontban várható-e változás, egyelőre nem tudni, de a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség meglehetősen szűkszavúan reagált a tegnapi eseményekre: “A FIFA nem kommentálja a játékvezetők pályán meghozott döntéseit.” – olvasható a szervezet honlapján.

Tippelj és nyerj velünk a Facebookon!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik