Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Stargarden vagy A nemzet aranya

Rocklegendák fesztiválja Deep Purple-lel, Animalsszel, Ákossal és Omegával, könyvhét a Kalákával, Nemzeti Vágta huszárszablyával, POSZT Albert Einstein paprikáskrumplijával, Diósgyőri Folklórfesztivál Csíkkal. Programok a hétvégére.

péntek, június 4.

Éljen és virágozzék a jó öreg rock és a Sziget középgenerációknak szóló új projektje, a Stargarden. Pénteken délután 3-kor a Mezzoforte nyitja a bulit a mindannyiunk által ismert, – szerintem, se íze se bűze – szoftjazz produkciójával. A Puskás Ferenc Stadion kertjének nagyszínpadán Balázs Fecó és a Korál lép utána színpadra, akik négy éve nagyrészt új dalokat tartalmazó lemezzel (Ne állj meg soha már) tértek vissza (a sírból?). Hattól minden rocklexikonok első fejezete az Animals lép fel. Eric Burdon zenekara persze csak a névválasztás miatt vezeti a lexikonokat, de a már szinte rémálomként kísértő House of the Rising Sun miatt mindenképp ott a helyük valahol. Fél nyolckor az Omega bizonyítja újra a nemlétezés létezését és csal könnyeket a kihagyhatatlan Gyöngyhajú lánnyal anyáink szemébe. (Lehet, hogy ez a szám a magyar Felkelő nap háza?)

És az este zárásaként a Deep Purple három őstagja lép az ősrajongók és a fiatalabbak elé: a dobos, Ian Paice, a basszeros Roger Glover és Ian Gillan a mikrofonnál arcoskodik a színpadon. Jon Lord és Ritchie Blackmore ugyan hiányzik a nagy ötösből, de a gitárboltosok átka, minden idők leghíresebb gitárriffje, a Smoke on the water biztosan felcsendül.

A többi helyszínen pedig olyan magyar előadók villantanak négytől, mint Takáts Tamás, a Deák Bill Blues Band, a Tátrai Band, Hobo vagy a Beatrice. Éjfél után pedig az Old Boys kelti a retróhangulatot.

Az A38 Hajóra a dögösen-izzadósan szexi Juliette Lewis érkezik újra hozzánk, aki szeretnivalóan agresszív, és hitelesen őrült színpadi előadásmódját most sem igen fogja visszafogni. A The Licks nevű kísérőzenekarát tavaly a The New Romantics váltotta fel, amellyel már meg is jelentette Terra Incognito című albumát. És bár némiképp visszavett az eddig védjegyének számító erőszakosságból, nem alaptalan az a félelmünk, hogy ez a mosolygós kislánynak tűnő – amúgy Iggy Pop és Patty Smith őrületét magában hordozó – démon erős és pengeéles hangjával egyszerűen lenyírja az első öt sorban állók haját. Nem a levegőbe beszélünk: már tiszteletét tette kis hazánkban a (Lolitából, és a Született gyilkosokból is ismert) színésznő-énekes. Kő kövön nem maradt.

Pécsett csütörtöktől dübörög a 10. POSZT (Pécsi Országos Színházi Találkozó), ahol az előadások mellett szokás szerint mindenféle dixie-, jazzkoncertek is lesznek. Az esti programok közül az egyik legérdekesebbnek a „Színészek főznek a Fregattban” ígérkezik, amelyben valóban színészek főznek a Fregatt Arizona Étteremben. Az előadások között szerepel a Mátyás király szárnyai a Jókai téren és a Chioggiai csetepaté (avagy a sültök égeti szánkat) az Ifjúsági házban.

A könyvesek is most ünneplik magukat és az olvasókat hétvégén. Konkrétan a 81. Ünnepi Könyvhét és 9. Gyermekkönyvnapok alkalmából gyűlhetünk össze a Vörösmarty téren, ahol az írók (akik maguk is olvasók) és az olvasók (akik közül van, aki író is) mellett zenészek is (akik között vannak írók és olvasók is) megjelennek. Gryllus Vilmos egyedül és a Kalákával is fellép, hogy előadja a Weöres Sándor, József Attila és Kányádi Sándor verseire írt dalait.

—-szombat, június 5.—-

A Stargarden második és egyben zárónapján háromtól Osibisa-koncerttel indít a Nagyszínpad, amely a hetvenes években keletkezett, úgynevezett afro-rock (mára inkább világzene) irányzat mellett pszichedelikus lemezborítóikkal is beírták magukat a rocktörténelembe. Ők ötvözték először a klasszikus gitár alapú funk és rock-hangzást hagyományosan afrikai fúvós és ütős hangszerekkel. Utánuk az idén hetvenhét éves brit blues-guru, John Mayall tér vissza ismét Budapestre. Hattól a – Frenreisz Károly, Szűcs Antal Gábor és Tátrai Tibor fémjelezete – Skorpióé a Nagyszínpad. Majd a fúvós rockzene legütősebb képviselője, a Blood Sweat & Tears csap a húrok és a harsonák közé. Zárásként pedig a négy évtizedes pályafutásra visszatekintő funk-soul-disco banda, a Kool and the Gang Sláger rádión is elcsépelt (Celebration, Get Down on it) és kevésbé elcsépelt (Ladies Night, Too Hot, Joanna) számaira urgálhatja szét magát mindenki. A Blikk nagyszínpadon a Bikini, a Karthago, valamint a Szindbád-turnéja keretében a Stargarden kakukktojása, Ákos zenél és filozofál.

Miskolcon, konkrétan Diósgyőrben a Borsodi Fonó Nemzetközi Folklórfesztivált tartják, hacsak a Szinva el nem mossa az egészet. Többek között a Folk Error, Herczku Ágnes és a Nikola Parov Quartet, a Budapest Highlanders Pipe Band, a Besh o droM, és a Paddy and the Rats váltja egymást Zsigmond király felesége egykori várában.

Pécsett este 8-tól Jam Session lesz a Várfal Sétány és Kultúrkertben, ugyanekkor a Jókai téren Szabó Balázs Bandája nyomja a zenét. 18 órakor ismét színészek főznek a Fregattban, a Pécsi Nemzeti Színházban pedig a Revizor látható. A könyvhét alkalmából a Vörösmarty téren 16 órakor részletet láthatunk a Szegény gazdagok című musical-ből, azután a Sebő együttes is várhatóan hozza a formáját.

A Nemzeti Vágtán 14 órától láthatjuk a megnyitó ünnepséget és a versenyzők fogadalomtételét, majd az előfutamok után 8-tól éjszakai lovas parádé kezdődik, tüzes vágtával, kaszkadőr bemutatóval és íjászokkal.

—-vasárnap, június 5.—-

Ez a nap a családosoknak kedvez leginkább, gyerekprogramokban ugyanis nincs hiány. Egész nap látogatható a T-Home Gyereksziget, ahol rengeteg programmal készülnek. Lesz a gyerkőcöknek állatsimogató, ability-park, bohóctanya és drámajáték sátor, játékforrás élménykuckó és labirintus háza is. Szintén egész napos program a Pataky Művelődési Központban Az én mesém elnevezésű illusztrációs rajzpályázat is. A délelőtt 11 órakor kezdődő Halász Judit-koncert a Pollack Mihály téren szórakoztatja a családokat.

Aki úgy dönt, hogy vasárnap megnézi a Diósgyőri várat, az jó eséllyel ragadhat ott az esti Csík és Quimby-koncerten, Kiss Tibiék 10-től bontják a rendet a Várszínpadon. Aki lemaradt a Circus Hungaricus porondszínházi változatáról, monodrámában követheti végig Hobó-t, igaz ezért Kalocsáig kell utaznia.

A POSZT kísérőrendezvényeihez tartozik a Pécsi Zsinagógában Varnus Xavér orgonahangversenye 5-től. 8-tól a Várfal Sétány és Kultúrkertben megint jazz, ezúttal a Dresch Kvartett előadásában. A ZeneParkban komolyzene, konkrétan a Zongorapárbaj hallható. Az esti előadások közül említést érdemel, főként a címe miatt az Albert Einstein paprikáskrumpli a Bóbita Bábszínházban, a Pécsi Nemzeti Színházban 8 órától az Übü király, 22 órától pedig az Oidipus király van műsoron.

A Nemzeti Vágta utolsó napján a döntőkre kerül sor fél 3-tól. Fogatvágta, Kishuszár Vágta és jótékonysági sztárfutam, valamint 17.55-től a Nemzeti Vágta döntőjére és ünnepélyes díjátadójára kerül sor.

—-Mozi, kiállítás—-

Mozi

Menjek vagy maradjak – Stargarden vagy A nemzet aranya 1

Az első júniusi filmpremier-héten a moziban minden Amerikáról szól: Irak földjén, halálos veszélyű vidékeken kutakodunk amerikai katonai csúnyaságok után (Zöld zóna), egy tengerentúli dacos tinédzserlánnyal szállhatunk az érzelmek hullámain (Az utolsó dal), és egy magyar-amerikai dokumentumfilmessel kereshetjük az identitásunkat egy odaáti, huszonöt évvel korábbi István, a király rockopera-bemutató apropóján (Inkubátor).

Kiállítás

Menjek vagy maradjak – Stargarden vagy A nemzet aranya 1

A halál, amelyet élni szeretünk
(Budapest, Roham Kávézó és Galéria)

A kiállításon két karakterisztikus művész munkássága metszi egymás pályáját. Dr. Máriás Béla és Menyhárt Menyus Tamás előállított művei a befogadók elméjét serkentő tartalommal bírnak, és különleges értékük, hogy jókora tennivágyásról tanúskodnak. Mindkét művész kedveli a humort és az iróniát az alkotásaiban, amelyeken keresztül egyéni attitűdjüket nyomatékosítják. A kiállításon a két alkotó utóbbi éveinek emblematikus olajképei és rajzai kerülnek ki a falakra.

—-Tévéajánló—-

péntek, június 4.
m1, 21.30

Erdélyi kastély

Menjek vagy maradjak – Stargarden vagy A nemzet aranya 1

Hunyadi Sándor regényét Radványi Géza átdolgozásában láthatjuk, olyan színészekkel a főszerepben, mint Páger Antal, Mezey Mária és Gózon Gyula. A film a házastársi kapcsolatról, a hűségről és boldogulásról szól. A gróf és feleségének problémái és a kor sajátos politikai helyzete, az emberi helytállás ábrázolása teszi kiemelkedővé ezt az 1940-ben készült filmet. A zenét Fényes Szabolcs neve fémjelzi.

szombat, június 5.
TV2, 19.35

Az olasz meló

Menjek vagy maradjak – Stargarden vagy A nemzet aranya 1

Egy rabló-zseni (Mark Wahlberg) bosszúja régi embere ellen, aki lelépett a szajréval. A zsákmány visszaszerzését követhetjük nyomon, ehhez az akcióhoz új embereket szervez. Az 1969-es, Michael Caine főszereplésével készült film remake-jében felűnik Charlize Theron, Edward Norton és Seth Green is.

vasárnap, június 6.
RTL Klub, 20.00

A nemzet aranya

Menjek vagy maradjak – Stargarden vagy A nemzet aranya 1

Nicholas Cage kincskeresős, kódmegfejtős kalandjai, a Függetlenségi Nyilatkozat és a Szabadkőművesek titkainak felderítésével fűszerezve. Némi Indiana Jones-beütéses-kalap, ostor, kígyók és fáklya nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik