Élet-Stílus

A jó kutyák tovább élnek

Kanadai kutatók szerint a szelíd és jól kezelhető kutyák tovább élnek, mint agresszív társaik.

Sokan azt már tapasztalatból tudják, hogy a különböző fajtájú kutyák várható élettartamában különbség lehet és vannak jól ismert összefüggések is: ilyen például, hogy a nagytestű kutyák összességében kevesebbet élnek, mint kistestű társaik. Kanadai kutatók most ezt egészítették ki azzal a megfigyelésükkel, miszerint nemcsak a kutyák mérete, de a személyisége is befolyásolja mennyit élnek.

Vincent Careau vezette azt a munkacsoportot, ami a kutyákra kötött életbiztosításokat vizsgálta, elemezték a statisztikai adatokat és összevetették az állatok várható élettartamát a fajták különböző tulajdonságaival. A vizsgálat során egyértelműen kitűnt, hogy az engedelmes, jól tanítható ebek, amilyenek a német juhászkutyák, általában sokkal később fejezik be az életüket, szemben például a dühös természetű, pomeráni kutyákkal.

A kutatók rámutattak arra, hogy a vadóc kutyák több energiát használnak és több kalóriát égetnek, mint a nyugodt ebek, a rövidebb élettartam hátterében a megnőtt adrenalinszint állhat, ami az agresszivitást igénylő feladatokhoz nélkülözhetetlen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik