Élet-Stílus

Figyelmen kívül hagyják az allergiát az állattartók

Ha valaki szőrallergiában szenved, szinte minden nap meg kell birkóznia a kellemetlen orrdugulással, tüsszögéssel és a szemviszketéssel.

Annak ellenére, hogy nyilvánvalóan allergiásak rá, az Egyesült Államokban közel 10 millióan tartanak otthon kisállatot. Az Amerikai Allergia, Asztma és immunológiai Akadémia felméréséből kiderült, hogy sokan arra is hajlandóak, hogy folyamatosan gyógyszert szedjenek, de az állatról nem mondanak le. Az immunológusok szerint ha valaki enyhe, vagy közepes allergiában szenved, akkor ezt nem is kell megtennie, hiszen otthonuk tisztán tartásával és az állatok ápolásával kordában tarthatják a tüneteiket.

Az Egyesült Államokban a lakosság mintegy 20%-át érinti a macska-allergia, melyet elsősorban az állatok nyála és elhalt bőrsejtjei okoznak. Az irritáció hatására jelenik meg az orrdugulás, ezzel egyidőben viszketni és égni kezd a szem. Súlyos esetben kialakulhat nehézlégzés is. A szakértők szerint akkor, ha valaki allergiás, de nem szeretne megválni kedvencétől, annyit tehet, hogy rendszeresen takarít, hogy így is csökkentse az allergének jelenlétét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik