Élet-Stílus

8 meglepő tény az Oscar-díjról

A kardot tartó, elmosódott arcvonású és kissé barátságtalan szobor a filmvilág legcsillogóbb elismerése. A 82. Oscar-gála előtt ismerkedjünk meg a szobrot övező legendával! Meglepő tények az Oscarról az fn.hu-n!

1, Az Oscar-díj hivatalos neve Akadémia-díj, tehát valójában gúnynévről van szó. Az első díjkiosztón, 1926-ben még senki sem tudta a szobor nevét. Az anekdota szerint Margaret Herrick az Amerikai Filmakadémia első könyvtárosa legelső munkanapján körbejárta a házat és közelről megvizsgálta a kis szobrocskát. Nézegetés közben rájött, hogy a szobor nagyon hasonlít nagybátyjára, a texasi Oscar Pierce-re. A filmtörténet egyik legrangosabb díjának névadójáról tehát szinte semmit sem tudunk.

2., Bármilyen meglepő is, az 1929-es Oscar-gála viszonylag szűk körű volt, csupán 300 meghívottal, valamint azokkal a vendégekkel, akiket fejenként 5 dollárért szintén beengedtek az illusztris eseményre. A vacsora után a társaság táncra perdült, majd kiosztották a 15 szobrocskát. Az átadási ceremónia nem tartott tovább 5 percnél!

3, Az Oscar-díj átadások legnagyobb balhéja 1972-ben történt, amikor Marlon Brando a Keresztapa című film főszerepében nyújtott alakításáért járó Oscar-díj átvételére egy Scheen Littlefeather nevű lányt küldött el maga helyett. A gálán apacs indián díszben megjelent lánnyal Brando azt üzente a filmvilágnak, hogy nem veszi át az Oscar-díjat amiatt, ahogyan Hollywood Amerika őslakosságával bánik.

4, A legkínosabb jelentre kétség kívül 1973-ban került sor, amikor egy Robert Opal nevű férfi meztelenül rohant elő a kulisszák mögül a ceremónia kellős közepén. A műsorvezető éppen Elizabeth Taylort konferálta fel a nagyérdeműnek, amikor a fotós és galériatulajdonos Opal az újságírók sorfala mögül békejelet mutatva pucéran felrohant a színpadra.

5, Az Oscar-szobor végső, elfogadott alakját George Stanley öntötte agyagba, azután bronzba és takarta be 24 karátos arannyal. A szoborból 12 példányt készített és ötszáz dollárral honorálták a munkáját. A szobrokat azóta is ugyanazzal a módszerrel készítik egy chicagói gyárban. Évente 50 darab készül el 12 ember munkája segítségével. A szobor tömege 3,85 kg.

6, A 2000-es év igen emlékezetes, ekkor történt ugyanis, hogy az óriási felhajtás ellenére a díjátadó előtt eltűntek a szobrok. Végül egy szegény ember találta meg őket a szemétben, három szobor kivételével. Visszaszolgáltatta őket az Akadémiának, amit az AMPAS hálából 2 tiszteletjeggyel jutalmazott.

Az Oscar-díj világáról átfogó képet kaphat Bokor Pál Hollywood-trilógiájából, amely az amerikai filmgyártás történetét, a sztárok világát és az Oscar-legendát veszi górcső alá.

Az Oscar-díj világáról átfogó képet kaphat Bokor Pál Hollywood-trilógiájából, amely az amerikai filmgyártás történetét, a sztárok születését és az Oscar-legendát veszi górcső alá. (Atlantic Press kiadó)

7, Amerikai Filmakadémia 82. díjátadó gálaestjét március 7-én vasárnap este sugározza élőben az ABC tévécsatorna a hollywoodi Kodak Színházból. Bár 2004 előtt megszokott volt a március végi díjkiosztás, az utóbbi években rendszerint februárban került rá sor. Az idén a vancouveri téli olimpia miatt ismét márciusra csúszott az esemény.

8, Az Oscar-szoborról, habár minden színész „álma” több díjazott is lesújtóan nyilatkozott. 1933-ban George Bernard Shaw a Pygmalion című filmjéért kapott Oscar-díj miatt szinte kikelt magából. Az Akadémiától kapott bármilyen elismerés sértő rám nézve, olyan, mintha eddig nem is hallottak volna még rólam – vélekedett. Shaw szerint díjat adni neki olyan abszurd, mintha VI. Györgynek elismerést küldenének azért, mert ő az angol király. Humprey Bogart szintén azon a véleményen volt, hogy a színészi díjak teljesen értelmetlenek, hiszen „a színészi teljesítményeket csak abban az esetben lehetne összehasonlítani egymással, ha minden jelölt ugyanazt a szerepet alakítaná”.

Dustin Hoffman egyenesen úgy nyilatkozott, hogy az Oscar „obszcén és mocskos dolog, semmivel sem jobb egy szépségversenynél.” Habár soka megkérdőjelezik az Oscar valódi értékét, az egyetlen díj, amit a mai napig nem vettek, át George C. Scotté, amelyet a brit színésznek 1971-ben ítéltek oda a Patton című filmben nyújtott alakításáért.

“oscar-legek”

– Catherine Hepburn vehette át eddig a legtöbbször, 4 alkalommal is az Oscar-szobrot a legjobb női főszereplő kategóriában
– A férfiaknál a rekordot Jack Nicholson tartja, három díjjal, holtversenyben Walter Brennan-nal
– Gloria Stuart-ot 87 éves korában jelölték a díjra, ezzel ő az eddigi legidősebb színésznő, akit valaha Oscar-ra jelöltek.
A legfiatalabb pedig Justin Henry , akit az 1979-es Kramer kontra Kramer című vígjátékban nyújtott alakításáért jelöltek a szobrocskára.
A legnagyobb összeg, amelyet egy Oscar-szoborért valaha aukción fizettek 500 ezer dollár volt. Ennyi pénzt ért Steven Spielberg számára Clark Gable legjobb férfi főszereplő kategóriában kapott díja.
– A legtöbb Oscar-díjat, szám szerint 11-et eddig három film kapta meg. 1960-ban a Ben-Hur, 1998-ban a Titanic, és 2004-ben a Gyűrűk ura trilógia harmadik része, a Király visszatér.
– A jelölések számát tekintve a férfiak között Jack Nicholson vezet 12 jelöléssel, a nőknél pedig 16-tal Meryl Streep.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik