Élet-Stílus

Elbuktak az esélyesek Vancouverben

Lindsay Vonn dobogóra sem állhatott, Jevgenyij Pljuscsenko csak a második lett, és Ole einar Björndalennek is tovább kell várnie az első vancouveri aranyérmére.

Nem sikerült a címvédés vancouveri olimpián a férfi műkorcsolyázók között a nagy esélyes orosz, a rövid program után élen álló Jevgenyij Pljuscsenkónak, miután az amerikai Evan Lysacek diadalmaskodott. A két versenyző között mindössze 55 század volt a különbség a kűr előtt, ám a háromszoros világ- és hatszoros Európa-bajnok Pljuscsenko utolsóként a sorban jóval pontatlanabb volt, mint 24 éves amerikai riválisa. A harmadik helyen a japán Takahasi Dajszuke végzett.
A nap egyik legizgalmasabb versenyét a férfi sílövők 20 km-es egyéni számában rendezték: itt a norvég Emil Hegle Svendsen nyakába került az aranyérem. A szám 2008-as világbajnoka ötödikként vágott neki a távnak, amelyben négy lövészet szerepelt, s minden egyes hiba egy büntetőpercet ért. Az első három lövészetnél nem rontott, ráadásul jó futónak számít a mezőnyben, így az ő ideje etalon lett a célban a később rajtolók számára.

GALÉRIA

GALÉRIA

Honfitársa, Ole Einar Björndalen nem sokkal mögötte rajtolt, s a második, álló sorozatban egyszer célt tévesztett, így hátrányba került az aranyéremért folyó küzdelemben, azonban a mezőny talán legjobb futójaként még maradt reménye a hatodik olimpiai diadalára, mellyel minden idők második legeredményesebb téli olimpikonja lenne.

Ráadásul Svendsennek az utolsó sorozatban megremegett a keze, így Björndalen egy hibátlan lövészettel szinte biztosan győzelmet ünnepelhetett volna. A biatlon élő legendája viszont rögtön az első korongot eltévesztette, ugyanakkor a többit elképesztő lendülettel lőtte ki. Az eggyel több büntetőperc ellenére hátránya alig több mint 10 másodperc volt, de ezt a célig már nem tudta ledolgozni.

A két norvég már a célban pihegett, amikor a 27-es rajtszámmal indult fehérorosz Szergej Novikov a negyedik sorozatát is makulátlanul zárta, s átvette a vezetést az utolsó 4 km-es futás előtt tökéletes célzásának köszönhetően. Ezen a távon azonban Svendsen annyival gyorsabb volt, hogy őt nem veszélyeztette Novikov, de a két büntetőperces Björndalennel óriási harcban volt a második helyért, s ez a küzdelem végül nem is dőlt el, ugyanis pontosan ugyanúgy 9.5 másodperccel kapott ki Svendsentől, mint Björndalen.

Svendsen a sprintversenyben nyert ezüstérme után második medálját gyűjtötte be Vancouverben, míg Björndalennek 5 arany-, 3 ezüst- és 1 bronzérem után ez már a 10. ötkarikás dobogós helyezése. Tagscherer Imre négy hibát vétett lövészetben, s végül 82. lett 88 induló közül. A nők hasonló versenyszámában a norvég Tora Berger diadalmaskodott, megszerezve ezzel hazája századik olimpiai elsőségét.

A lesiklás után második német Maria Riesch nyerte az alpesi sízők női szuperkombinációs számát, miután az erősségének számító műlesiklásban nagyszerű menetet produkált, ráadásul a lesiklást követően vezető nagy riválisa, az amerikai Lindsey Vonn kiesett. Berecz Anna 27. lett.

A versenyzőket a lesiklás fordított sorrendjében indították, s a leggyorsabb szám legjobb három versenyzőjéhez érve a svéd Anja Pӓrson vezetett, aki négy éve harmadik lett ebben a számban, míg műlesiklásban aranyérmes volt, így előretörése nem volt meglepő a hetedik helyről.

A szerdai lesiklásban ezüstérmes amerikai Julia Mancuso 61 százados előnyéből annak ellenére megőrzött 11 századot, hogy szlalomban sokkal gyengébbnek számít svéd riválisánál, de kockáztatós és önmagát felülmúló siklásával sikerült neki a bravúr. Riesch, aki vezeti a műlesikló Világkupát, s tavaly világbajnok volt a leglassabb számban, igazolva a papírformát növelte előnyét Mancusóval szemben, így feladta a leckét Vonn-nak, hogy a lesiklás után megnyerje második aranyát.

Az amerikai tudta, hogy csak kockáztatva győzhet, a biztonsági menet nem elég. Ennek ellenére 33 százados előnyének nagy részét már a pálya felső szakaszán eltékozolta, majd a középső részen kaput tévesztett, így ki is esett. Berecz Anna a műlesiklás után célba érkezett 28 versenyzőből egy chileit előzött meg.

A hazai közönség is ünnepelhetett egy aranyérmet, miután a gyorskorcsolyában női 1000 méteren a világbajnoki címvédő, a Világkupa sorozatban élen álló Christine Nesbitt győzött. A hódeszkások női félcső számában az ausztrál Torah Bright győzött, úgy, hogy az első futamban bukott, ám második nekifutásra már nagyszerű “produkcióval” rukkolt elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik