Élet-Stílus

Életműdíjat kapott Hobo

A Back II Black, Jamie Winchester, Szalóki Ági és a Turbo kapta többek között a legfontosabb díjakat a Fonogram zenei díjkiosztóján szerdán este a budapesti Millenáris Teátrumban. Az év hazai dala a Quimby együttes Ajjajjaj című száma lett. Az életműdíjat Földes László Hobo kapta.

Az év hazai klasszikus pop-rock albuma a Back II Black Funkybiotikum című albuma lett, a hazai modern pop-rock album a Turbo cím nélküli lemeze, az év hazai alternatív albuma Jamie Winchester The Cracks Are Showing című kiadványa lett a zsűri döntése alapján.

A hazai hard rock-metal kategóriában a The Idoru – Face The Light, az év hazai elektronikus zenei produkciói között Andrewboy DirtyDance című kiadványa lett a befutó.

Az év hazai dzsessz albuma Bársony Bálint és Juhász Attila Jazz Quartetjének Sunshine Jazz, az év hazai világzenei albuma Szirtes Edina Mókus Tesséklássék, az év hazai autentikus népzenei albuma pedig megosztva a Tükrös Zenekar A mi Mezőségünk és a Magyarpalatkai Banda Palatkaiak a Fonóban című alkotása lett.

Az év hazai klasszikus zenei albumának Bartók Béla Kórusművek 2-jét választották, az év hazai kortárs komolyzenei albuma a Sc.Art The Well-Tempered Universe című anyaga lett.

Az év hazai szórakoztató zenei albuma kategóriában Bangó Margit kapta a díjat Mulatok, mert jól érzem magam című lemezéért, az év hazai felfedezettjének SP-t hozta ki a zsűri, az év hazai gyermekalbuma Szalóki Ági Gingallója, az év hazai dala díjat a Quimby Ajjajjaj című dala kapta. Az év legjobb közreműködő zenésze Sipeki Zoltán lett.

Életműdíjat kapott Földes László Hobo, kiemelkedő közreműködő zenészi pályafutásáért Solti Jánost tüntették ki Fonogram-díjjal.

A Fonogram Magyar Zenei Díjat – Arany Zsiráf díj néven – a magyar hanglemezkiadás kiemelkedő teljesítményeinek, valamint a nemzetközi hanglemezkiadás Magyarországon kiemelkedő sikerű és értékű albumainak díjazására alapította a MAHASZ közgyűlése 1992
szeptemberében. A díjra az elismerés odaítélésének évét megelőző két naptári évben Magyarországon megjelent album nevezhető. A slágerlisták összesítései alapján legjobbnak talált dalokra egy zeneipari szakemberekből, újságírókból, zeneszerzőkből, szövegírókból álló 250 fős jelölőbizottság szavazott. A kiválasztásban részt vett a kiadók által 2005-ben megválasztott Fonogram Bizottság is, amelynek 13 tagja az általa legjobbnak talált 5 nevezettre szavaz. A Fonogram-díj idén új kategóriákkal is bővült; az év klasszikus és kortárs komolyzenei albumáról, valamint az év autentikus népzenei albumáról az öttagú Fonogram Komolyzenei és Népzenei Bizottság döntött. Idén kaptak először díjat a zenei produktumok létrehozásában jelentős részt vállaló kísérőzenészek, vokalisták is.

A nevezett albumokat az eladási példányszám alapján is értékelték, ezt a pontszámot kombinálták a jelölőbizottság és a Fonogram Bizottság döntése nyomán kapott pontokkal – a kategóriánkénti összesítés alapján az öt legmagasabb pontszámot elért album minősült az öt jelöltnek. A győztest a jelöltek közül a Fonogram Bizottság tagjai választották ki.

A szerda esti gálán fellépett többek között Auth Csilla, a Bin-Jip, Hobo, Rúzsa Magdi, Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán, valamint a Turbo és Barabás Lőrinc; a műsort a televízió is közvetítette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik