Élet-Stílus

Utazást a karácsonyfa alá!

Gasztronómiai körutazások, úti tippek hosszú hétvégére, kalandozások a világ legszebb luxusüdülőhelyein és víziparadicsomaiban, világörökségi helyszíneken vagy éppen a legendás 66-os úton – mindez a fotelből is megoldható egy-egy könyvvel a kezünkben. A csodaszép utazási albumok és az izgalmas úti beszámolók kínálata annyira bőséges, hogy csak győzzünk választani karácsonyra a fa alá. 14 ajándékötlet az FN.hu-n.

Újabb hotelcsodák

Utazást a karácsonyfa alá! 1

Az utazás szerelmesei és az igazi csúcsfogyasztók minden bizonnyal már izgatottan várták Kiss Róbert Richard A világ legszebb szállodái könyvsorozatának a legújabb kötetét. Az ötödik részben ezúttal Hawaii híres szállodáit, a föld 20 legcsodálatosabb lakosztályát, egy orosz milliárdos törökországi csúcshoteljét, valamint a legszebb panorámájú és a legkreatívabb szállodákat fedezhetjük fel. Delfinidomítás, őserdei ösvények, tűztánc, cápaetetés, helikopteres szigetnézegetés, mesterséges vízesés – többek között ilyen élményekben lehet részünk egy-egy hawaii nyaralás alkalmával. Választhatjuk Waikikit, ahol dinóvadászatra indulhatunk az igazi Jurassic Parkban, Honolulun delfinekkel, míg Mauin pedig afrikai pingvinekkel barátkozhatunk. Az igazi paradicsom című fejezetben egy karib-tengeri magánszigetre, korallzátonyra épült üdülőszigetre, valamint rizsföld- és dzsungeltúrákat kínáló Bali-szigeti szállodába látogatunk el. A kalandok azonban nem érnek véget: lesz még részünk szavannai vadlesben egy tanzániai luxushotel lakosztályából, Shambala gyógykezelésekben egy bhutáni pagodahotelben, valamint tigrisnézegetésben egy indiai tigrisrezervátumban épült szálloda környékén.
(Dr. Kiss Róbert Richard: A világ legszebb szállodái, MediaCom Kft., 2009.)

Megbízható zsebútitárs

Utazást a karácsonyfa alá! 1

A fapados légitársaságok megjelenése óta már nem elérhetetlen egy-egy hosszú hétvége Rómában, Londonban, Barcelónában vagy éppen Párizsban. Nem túlzás, ha azt állítjuk, hogy a Hosszú hétvégék Európában című könyv mintegy 40 útikönyvet egyesít magában, hiszen minden hasznos információt (látnivalók, szállás, étkezés, szórakozás) megtalálhatunk benne 40 városról (Londontól Szentpétervárig), amelyre a 2-3 nap alatt egy-egy új város felfedezése során szükségünk lehet. A zsebútitársat forgatva olyan kérdésekre is választ kapunk, mint melyek Európa legizgalmasabb látnivalói, legmenőbb éttermei, legstílusosabb szállodái, leghangulatosabb kávézói és legtrendibb szórakozóhelyei. Akár kikapcsolódásra, akár romantikára, akár csak izgalmas múzeumlátogatásokra vágyunk, lapozzuk csak fel az útikönyvet, máris számos kedvcsináló ötletet és tanácsot kapunk az úti célunk kiválasztásához. A kiadvány – amely nem hiányozhat a „hosszúhétvégézők” polcáról – egyébként az angol Footprint útikönyvkiadó European City Breaks című könyve alapján készült.
(Hosszú hétvégék Európában, Jel-Kép Kiadó, 2009.)

Világkörüli luxus

Utazást a karácsonyfa alá! 1

A hideg, téli napokon semmi másra nem vágyunk jobban, mint egy képeskönyvbe illő álomüdülésre. Erre invitál minket a világutazó Steven B. Stern, aki a világ 100 legjobb luxusüdülőjét tárja elénk. A szerzővel fényűző tengerparti bungalókba, dél-franciaországi kastélyüdülőkbe, amerikai kéjpalotákba, délkelet-ázsiai és karibi luxusmenedékhelyre látogatunk el, miközben hasznos tanácsokkal lát el minket a szállásfoglalás, az utazásszervezés, valamint a csomagolás terén. A több mint 700 képpel illusztrált útikönyvben felsorolt valamennyi luxusüdülőnél részletes leírást olvashatunk az adott szálloda történetéről, lakosztályairól és szobáiról, étkezési, vásárlási, sport-, szórakozási, kirándulási lehetőségeiről. Mindezeket az értékeléseket pedig bátran igénybe vehetjük, ha netalán úgy adódna, hogy megengedhetünk magunknak egy luxusüdülést. Ám ha egyelőre ez csak álom marad, a könyvvel a kezünkben akkor is tehetünk egy virtuális utazást a Föld legfényűzőbb, legegyedibb szálláshelyeire.
(Steven B. Stern: A világ 100 legjobb luxusüdülője, Alexandra Kiadó, 2009.)

Egy kis sörkul-túra

Utazást a karácsonyfa alá! 1

Hospoda – ha ezt a cseh kifejezést (magyarul kocsma) tudjuk, akkor már nem vagyunk elveszett emberek Prágában. Ha pedig még többet akarunk tudni a cseh kocsmakultúráról, a cseh sörivó lelkivilágáról, valamint Prága legjobb kocsmáiról, akkor mindenképpen szerezzük be Hagymásy András Prágai kocsmakalauz című könyvét. Készüljünk akár prágai sörtúrára vagy városnéző kirándulásra, elengedhetetlen a megfelelő kocsma kiválasztása egy jó tányér knédlihez és egy jó korsó sörhöz. Ebben nyújt hasznos segítséget a kocsmográfiai útikönyv, amely a szerző két évtizedes prágai tapasztalatainak és 7-8 év közel száz (két-három napos) kocsmatúrájának legemlékezetesebb helyszíneiről írt beszámolóinak a gyűjteménye. A kötetben összesen 246 prágai vendéglátóhelyről kapunk részletes információt a dekorációtól kezdve a kiszolgáláson át a specialitásokig, sőt a kocsmák bemutatásán túl számos prágai legendával, valamint a cseh nyelvű étlap megfejtésével is megismerkedhetünk. A szerző gyakorlati tanácsokkal is szolgál a közlekedéssel, a szállásfoglalással, a helyes kocsmai viselkedéssel, a simlis kocsmárosok elleni védekezéssel, valamint a lenyúlások elkerülésével kapcsolatban.
(Hagymásy András: Prágai kocsmakalauz, Alinea Kiadó, 2009.)

Nemcsak búvároknak

Utazást a karácsonyfa alá! 1

Az 1000 víziparadicsom című képeskötet igazán mesés ajándék a búvárkodás és a tenger szerelmeseinek. Az album a világ lenyűgözőbb búvárparadicsomaiba – az Indiai-óceántól a Vörös-tengeren át egészen a Karib-tengerig – kalauzol el, miközben színpompás halak és korallzátonyok, vörös lávastrandok, bizarr sziklapartok kísérik utunkat. Martinique szigetén megkövesedett fák maradványait, Mikronéziában kék lagúnákat és hatalmas ördögrájákat, Burmában pedig több mint 3 km hosszú, fehér homokos strandot csodálhatunk meg. Ha a megszokott egyiptomi és horvátországi merülőhelyünk után újabb búvárkalandokra vágyunk, csak forgassuk bátran a kötetet, hogy a legközelebbi búvártúrák alkalmával újabb lenyűgöző búvárparadicsomokba juthassunk el.
(1000 víziparadicsom – strandok és merülőhelyek, Alexandra Kiadó, 2009.)

Az Easy Riderek útja

Utazást a karácsonyfa alá! 1

Többen megénekelték a Route 66-ot, a világ leghíresebb autópályáját, amelyet manapság is számos turista keres fel, hiszen sokak álma végiggurulni rajta egy Cadillacen vagy egy Harley-Davidsonon. Akár a közel 4 ezer kilométeres autópálya teljes hosszát, akár csak egy-egy szakaszát tervezzük bejárni autóval vagy motorral, nélkülözhetetlen Tom Snyder útikönyve. Az amerikai kontinenst Chicagótól Los Angelesig átszelő legendás út meghódítása legalább egy hétig, de akár egy hónapig is eltarthat. A könnyen kezelhető zsebkönyvben található térképek, kilométer-táblázatok, minitúrák, szálláslehetőségek mellett információkat is kapunk az autózás során érintett 350 város látnivalóiról.
(Tom Snyder: Route 66, JLX Kiadó, 2009.)

Varázslatos bolygónk

Utazást a karácsonyfa alá! 1

A kenyai Masai Mara szavanna, a Nílus deltája, az ausztráliai Kakadu-mocsár, a komodói korallzátony, az új-zélandi Ferenc József gleccser és még 95 „társa” – nemcsak az a közös bennük, hogy a világ természeti kincseiként vannak számon tartva, hanem az is, hogy kifejezetten veszélyeztetettnek minősülnek. A december 7-én Koppenhágában kezdődött ENSZ Klímakonferencia apropójából a Roder-Ocker Kiadó egy lenyűgöző fotóalbummal – amely az ENSZ sokkoló klímajelentésére támaszkodik – igyekszik felhívni a figyelmünket a klímaváltozás közelségére és veszélyeire. A klímaváltozás nem utópia – üzeni a 100 kép a világból, melyekre érdemes emlékezni című kötet. Az album 100 helyszínt emel ki varázslatos bolygónk természeti csodái közül azzal a szándékkal, hogy ébredjünk fel, és még időben tegyünk valamit annak érdekében, nehogy eltűnjenek a Földünkről ezek a gyönyörű és különleges tájak. A kötetben szereplő valamennyi képnél rövid leírást is olvashatunk arról, hogy pontosan milyen veszély is fenyegeti az adott flórát és faunát. Sőt a könyvben számos ismert (magyar és külföldi) személy – csatlakozva a 100 kép a világból elnevezésű projekthez – osztja meg velünk gondolatait a klímaváltozás veszélyeiről.
(100 kép a világból, melyekre érdemes emlékezni, Roder-Ocker Kiadó, 2009.)

Különleges útikalauz


Utazást a karácsonyfa alá! 1

Az 1001 történelmi hely, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című kötet egy tematikus világkörüli utazásra invitál: elénk tárja Földünk legfontosabb történelmi emlékhelyeit. Elindulunk az őskortól (a dél-afrikai Sterkfontein-barlangok, a kínai Sárkánycsonthegy, stb.) az ókori világ csodáin át (mint például a kínai Nagy Fal, az egyiptomi piramisok vagy éppen a mükénéi Oroszlánkapu), majd utunk végén a XX. századi történelem jelentős helyszíneit (a berlini Checkpoint Charlie, a Buchenwaldi koncentrációs tábor, stb.) barangoljuk be. Szakrális helyek, paloták, katedrálisok, csatamezők, lövészárkok, hidak és viaduktok között bóklászunk, miközben a világszerte ismert emlékhelyek mellett a már feledésbe merült helyszíneket is megcsodálhatjuk. Néha a föld alá megyünk (Lacaux-barlang, Rammelsberg bányái, stb.), néha pedig több száz méter magasba (New York-i Empire State Buildung, stb.) a több mint 800 fényképpell gazdagon illusztrált kötetet lapozgatva, melyet Richard Cavendish és szakértői gárdája szerkesztett. Akár fotelben ülve is megismerhetjük a földkerekség legfontosabb kulturális és történelmi emlékhelyeit, melyek megóvása közös érdekünk.
(1001 történelmi hely, amit látnod kell, mielőtt meghalsz, GABO Kiadó, 2009.)

Örökségvadászatra fel!


Utazást a karácsonyfa alá! 1

Kulturális és természeti nevezetességektől hemzseg, évről évre bővül, de sokan még mindig várják, hogy felkerülhessenek rá – ez nem más, mint az UNESCO Világörökségi Listája, amelyen olyan hírességek szerepelnek, mint a Serengeti nemzeti park, a padovai botanikus kert, Dubrovnik óvárosa, a Grand Canyon vagy Karthágó romjai, hogy csak a kevésbé ismertebb helyszíneket említsük. Ha ezekről nem is sejtettük, hogy már a „klubhoz” tartoznak, érdemes beszerezni és lapozgatni a Világörökség – Az emberiség kulturális és természeti értékei című kötetet, amely a Világörökség Listáján szereplő összes helyszínt összegyűjtötte. Hiszen az ominózus listán immár 145 ország 878 nevezetessége szerepel, hazánkból többek között a Hortobágyi Nemzeti Park, a Tokaji borvidék, a pannonhalmi bencés főapátság, valamint a pécsi ókeresztény sírkamrák. A benne szereplő világörökségi helyszínek nyomán a 650 gyönyörű, színes fotóval illusztrált kiadvány maga is felbecsülhetetlen értékű alkotássá válik. Üssük fel bárhol a kötetet, számos információt megtudhatunk az adott világörökségi helyszínről (mint például mikor került fel a Világörökségi Listára, melyik örökségi kategóriába tartozik). Ráadásul utazás előtt is kiválóan forgathatjuk, ugyanis országok szerint is keresgélhetünk benne világörökségi helyszíneket, így már alaposan felkészülve vághatunk neki, például Berlinnek, ahol Földünk 3 kiemelkedő kulturális kincse is található.
(Világörökség – Az emberiség kulturális és természeti értékei, Partvonal Kiadó, 2009.)

Kisokos az olaszokhoz

Utazást a karácsonyfa alá! 1

A dolce vita kifejezés hallatán valószínűleg mindenkinek Federico Fellini filmje és a római Trevi-kútban lubickoló szőke színésznő, Anita Eckberg jut az eszébe. Mostantól azonban egy – az olaszokról és Olaszországról szóló – útmutató kézikönyvre is gondolhatunk, amelyből mindent megtudhatunk az itáliai „édes életről”, ugyanis egy Angliában élő olasz újságírónő, Annalisa Coppolaro-Nowell úgy döntött, bemutatja, milyen is az. A szerző minden – az olasz kultúrára, gasztronómiára, építészetre, zenére, művészetre, házasságra, temperamentumra vonatkozó – kulisszatitkot megoszt velünk. Így a könyvet elolvasva többek között azt is megtudjuk, miért laknak még a szüleikkel a 30. évet betöltött fiatalok, miért nem híznak meg az olaszok, milyen az autójukhoz és az országukhoz való viszonyuk, valamint milyen nőre is vágynak az olasz férfiak. Nemcsak egy-egy tervezett olaszországi nyaralás, hosszú hétvége előtt érdemes beleolvasgatni a könyvbe, hanem akkor is, ha olaszországi munkavállalást vagy odaköltözést (netalán egy olasz férfival vagy nővel való házasságkötést) fontolgatunk. Szóval vegyük csak nagyító alá az olaszokat, hogy még édesebb legyen az életünk Itáliában!
(Annalisa Coppolaro-Nowell: Dolce Vita, Tericum Kiadó, 2009.)

Gasztrokulturális odisszea

Utazást a karácsonyfa alá! 1

Az indiai konyha hallatán sokan egyből a currryre, a csatnikra és a rizspiláfra gondolnak, miközben India gasztronómiai szempontból igazi kincseskamra. Ahány vidék vagy tartomány, ahány vallás vagy kulturális közösség, annyiféle étkezési szokás, ételkészítési technológia és különleges fogás – állítja a nemzetközileg elismert gasztroszerző, Chitrita Banerji. Gasztronómiai felfedezőútja során az írónő bejárta szinte egész Indiát, mi pedig végigehetjük vele Bengál, Bombay, Goa, Benáresz, Gudzsarát, Rádzsaszthán, valamint számtalan kisváros és falu speciális ételeit. Egy hároméves gasztrokulturális utazás eredményeképpen született meg a kötet, amely nemcsak kultúrtörténeti bedekkernek, hanem gasztronómiai kalauznak is számít. S mire végigesszük a szerzővel a tradicionális indiai fogásokat, belátjuk, az indiai konyha több, mint csípős, sáfrányos, fűszeres ételek tárháza.(Chitrita Banerji: Végigettem Indiát, Tericum Kiadó, 2009.)

Kulináris útikönyv

Utazást a karácsonyfa alá! 1

Nézzünk csak szét a könyvesboltok polcain, az újonnan nyíló éttermek palettáján vagy a szupermarketek üvegbe zárt szószainak, pestóinak a kínálatában – nem túlzás, ha azt állítjuk: az olasz konyhaművészet manapság népszerűbb, mint valaha. Ám milyen ételkülönlegességekből áll is valójában? Egy rutinos utazó már tudja: Comacchióban angolnát, Rómában töltött cukkinivirágot, míg Szicíliában pisztáciaszószos penne tésztát esznek. Tegyünk hát egy virtuális felfedezőutat az itáliai konyhaművészet világában William Black Al dente című könyvével. Az angol szerző nem könnyű, ám annál élvezetesebb vállalkozásba fogott: végigjárta Itália ismert és kevésbé ismert vidékeit, hogy felfedezze az olasz csizmát és Szardínia szigetének legnagyszerűbb kincseit, azaz az ételek és ízek kavalkádját. Szegődjünk hát útitársául, és kóstoljuk vele végig az autentikus olasz ételeket, mint például a szamárhúsos szósszal készült tésztát, a szélben szárított tonhalat, a békarizottót vagy fáradt tehenek tejéből készült érett sajtot. A gasztronómiai útikönyv egyszerre lebilincselő olvasmány, kultúrtörténeti kalauz és remek szakácskönyv.
(William Black: Al dente, Tericum Kiadó, 2009.)

Gyomornedveket beindító utazás

Utazást a karácsonyfa alá! 1

„A legjobb két étkezés között olvasni, rágcsálnivalóval a kezünkben” – olvasható a bevezetőben. Nem véletlenül, ugyanis egy – Las Vegastól Londonig és Moszkvától Tokióig tartó – gasztronómiai utazás veszi kezdetét, amint kezünkbe vesszük Jay Rayner Aki végigette a világot című könyvét. Ezúttal nem történelmi, de nem is kulturális szempontból vesszük górcső alá a világ nagyvárosait, a szerző útvonalát csupán a gyomra irányítja. A díjnyertes gasztroújságíró azért utazta be a világot, hogy meglelje a tökéletes vacsorát, amely szerinte létezik valahol, csak rá kell bukkanni. És miközben Moszkvában szusizik, Dubaiban és New Yorkban leteszteli Gordon Ramsay éttermeit, Londonban pedig sült csigát és gyöngytyúkot kóstol, csak az a cél vezérli, hogy megmutassa nekünk, hol lehet jókat enni. Szórakoztató és informatív beszámoló a világ legjobb és legrosszabb éttermeiről.
(Jay Rayner: Aki végigette a világot, GABO Kiadó, 2009.)

Konyhareneszánsz

Utazást a karácsonyfa alá! 1

Hogyan özönlöttek be Olaszországba a külföldi termények? Kik voltak az első olasz sztárszakácsok? Melyek voltak a reneszánsz Itália legfantasztikusabb lakomái? – többek között ezekre a kérdésekre kaphatunk választ Dave DeWitt Leonardo lakomái című könyvében. A kötetben végigkövethetjük az olasz konyha történetét és jelentőségét a reneszánsztól napjainkig, miközben megismerjük az olasz polihisztor és örök feltaláló, Leonardo da Vinci gasztronómiai oldalát és konyhai találmányait (olívaolaj-ütő, félautomata nyársforgató, stb.) is. Sőt eredeti receptekkel (mint például Leonardo salátaöntete, V. Pius pápa titkos szakácsának édes mustárja) is gazdagodhatunk a reneszánsz korból, amelyeket a kalandvágyó olvasók ki is próbálhatnak. Nincs más hátra, mint vissza az ételtörténelembe!
(Dave DeWitt: Leonardo lakomái, GABO Kiadó, 2009.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik