Élet-Stílus

„Harapnak” a magyarok a miskolci a tájfutó vébén

Vasárnap kezdődnek az idei tájékozódási futó világbajnokság küzdelmei Miskolcon – Magyarország most kapta meg másodszor a rendezés jogát, utoljára 1983-ban Zalaegerszeg adott otthont az eseménynek. Hegedüs Zoltán szövetségi kapitánytól megtudtuk, hogy korábban több versenyző felkészülését is sérülés akadályozta, de most mindenki egészséges és hatalmas lelkesedéssel készülnek a megmérettetésre.

A magyar tájfutók az elmúlt négy évben – mióta Miskolc elnyerte a rendezés jogát – kiemelten a hazai vébére készültek és több válogatóverseny eredményei alapján dőlt el, hogy kik képviselhetik a magyar színeket. Korábbi kétszeres világbajnoknőnk, Oláh Katalin hosszabb ideje külfödön él és nem vállalta a felkészülést, a 1995-96-ban három junior világbajnoki címet nyert miskolci Domonyik Gábor viszont szinte hazai pályán fejezheti be élversenyzői pályafutását.

A magyar versenyzők eredményei az elmúlt években folyamatosan javultak, tavaly mind a férfi, mind a női váltó 10. lett a csehországi világbajnokságon. Noha a szövetségi kapitány hivatalosan „csak” egyszámjegyű eredményekre számít, a hazai tájfutók a latolgat-o.blogspot.com oldal szavazásai alapján bíznak benne, hogy az elmúlt évtized legjobb eredményei születhetnek a hazai rendezésű eseményen. Ez váltóban az első hat közé kerülést jelenti, egyéni számokban pedig több versenyzőnek is van esélye az első 10-be történő bekerülésre.

WOC Hungary Embargoes areas and Training maps from Jan Kocbach on Vimeo.

Az elmúlt években jellemző tendenciává vált, hogy a legtehetségesebb és legmotiváltabb hazai tájékozódási futók skandináv klubokhoz is leigazoltak és az északi országokban lehető legtöbbet versenyezve gyűjtöttek tapasztalatokat, s kerültek egyre közelebb a sportág elitjéhez. A férfi csapatból Gösswein Csaba és Kovács Ádám több versenyen is megszorított, sőt is le is győzött már világbajnokokat, a lányoknál pedig már a korábbi évek vb-eredményei mutatták a fejlődést: Kelemen Bernadett 13. és Makrai Éva 17. helye volt kiemelkedő eredmény.

A sportág legjobbjai között hatalmas küzdelem várható a világbajnoki címekért. A Svájcban országosan ismert, kétszer is az év sportolójának válaszott, 14-szeres világbajnok Simone Niggli a miskolci vébén visszatér szülési szabadságáról, legnagyobb ellenfelének a tavaly taroló finn Minna Kauppi tűnik. A férfiaknál középtávon kiemelkedik a mezőnyből az ebben a számban már 5-ször diadalmaskodó francia Thierry Gueorgiou, igaz, tavalyi győzelme óta több versenyen is kifejezetten gyengén szerepelt. Az mtfsz.hu tájfutó portál részletes, esélyeseket bemutató összeállítása szerint a többi számban még kiegyenlítettebb a mezőny.

A latolgat-o.blogspot.com oldal szemlézi a már Magyarországra érkezett válogatottak blogjait is. Ezekből kiderül például, hogy a vébé versenyterepeihez hasonló erdőkben edző új-zélandiak szerint a tisztásokon sok a csalán, az egyik ausztrál versenyző pedig kígyókkal találkozott (amik valószínűleg siklók voltak), de nagyon tetszik nekik a magyar zacskós joghurt.

A tájfutó vébé döntőire a Bükk és az Aggteleki Karszt legszebb tájain kerül sor, a helyszínen 4-5 ezer szurkolóra számítanak a szervezők, míg a tajfutovb2009.hu oldalon követhető közvetítését 8-10 érdeklődő figyelheti majd. A világbajnoksággal párhuzamosan kerül sor a mozgáskorlátozottak által is űzhető tájékozódási sport, a Trail-O világbajnokságára, valamint a Hungária Kupára, mely nyílt verseny, s melyen bárki kipróbálhatja a tájfutást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik