Élet-Stílus

Egy 18 éves hokis az NHL-draft első választottja

A kanadai John Tavares kelt el elsőként az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) amatőrbörzéjén. A 18 éves csatárt a New York Islanders választotta ki.

A 18 éves center – akinek nagy jövőt jósolnak a szakemberek – az Oshawa Generals és London Knights színeiben 58 gólt szerzett az OHL előző szezonjában, összesen 215-ször volt eredményes, ezzel megdöntötte Peter Lee ligacsúcsát.

„Igazán tehetséges csatár, a mostani draft-mezőnyében senki sem akadt, aki úgy lőne és passzolna, mint ő” – magyarázta döntést az Islanders általános menedzsere, Garth Snow.

A New York-i klub ezt megelőzően 2000-ben választhatott elsőként a drafton, és akkor Rick DiPietróra esett a választása. A húzás bejött, a kapus később All Star-válogatott lett.

„Nem tudtam előre, hogy mi történik, és remek érzés, hogy én lettem az első választott. Örülök a lehetőségnek, nagy örömmel megyek az Islandershez” – nyilatkozta John Tavares.

Másodikként a svédek 198 centis és kereken 100 kilós hátvédje, Victor Hedman talált klubot a Tampa Bay révén, míg a harmadik helyen a Colorado csapott le a csatár Matt Duchene-re.

Az előző évtized 1/1-esei

1999: Patrik Stefan (cseh, Atlanta Thrashers)
2000: Rick DiPietro (amerikai, New York Islanders)
2001: Ilja Kovalcsuk (orosz, Atlanta Thrashers)
2002: Rick Nash (kanadai, Columbus Blue Jackets)
2003: Marc-Andre Fleury (kanadai, Pittsburgh Penguins)
2004: Alekszander Ovecskin (orosz, Washington Capitals)
2005: Sidney Crosby (kanadai, Pittsburgh Penguins)
2006: Erik Johnson (amerikai, St. Louis Blues)
2007: Patrick Kane (amerikai, Chicago Blackhawks)
2008: Steven Stamkos (kanadai, Tampa Bay Lightning)
2009: John Tavares (kanadai, New York Islanders)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik