Élet-Stílus

Klímatörvény születik Magyarországon

Az összes parlamenti politikai erő támogatta az éghajlatvédelmi kerettörvény előkészítését, így a még kidolgozásra váró javaslat az év végére az Országgyűlés elé kerülhet.

Farkas István, a klímatörvényt kezdeményező Magyar Természetvédők Szövetségének (MTSZ) elnöke biztatónak nevezte a kezdeményezésükre adott politikai reakciót, elmondása szerint az általuk megkeresett mintegy 70 képviselőből 62 politikus állt a klímavédelmi szabályozás mellé. A politikai támogatás mellett egyértelmű a javaslat kedvező társadalmi fogadtatása is, hiszen a szervezet felhívásához jelenleg 114 civil szervezet csatlakozott – fűzte hozzá.

A négy parlamenti képviselőcsoport tagjai, kiegészülve néhány független képviselővel, pénteken adták be azt – az NFFT által előkészített – határozati javaslatot, amelynek júniusig történő elfogadásával még nyáron elkezdődhet a klímatörvény részletes kidolgozása, majd ősszel az általános vitája az Országgyűlésben – tette hozzá Szili Katalin házelnök, az előkészítést végző Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) elnöke.

A zöldszervezet javaslata szerint a klímatörvény kimondaná, hogy Magyarországnak ütemezetten csökkentenie kell a fosszilis energia felhasználását. Ennek elérésére hatékony szabályozórendszert kell bevezetni, amely leghatásosabban egy energiakvóta kereskedelmi rendszer lehet. Emellett szükség van egy mainál hatásosabb támogatási alap létrehozására, amelyből a lakosság és a közösségi intézmények finanszírozni tudják az energiahatékonysági és megújuló energia beruházásaikat. Ez jelentősen hozzájárulna a gazdaság élénkítéséhez is – közölte az MTVSZ.

A világon elsőként 2008. októberében fogadtak el klímatörvényt Nagy-Britanniában. Az angol természetvédők 2005. május végén indították el klímatörvényt célzó kampányukat. A törvény a briteknél is civil és lakossági nyomásra valósult meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik