Élet-Stílus

Bor, mámor, wellness és hideg zuhany

A wellnessre és az egészségturizmusra való specializálódás a válságban még inkább fontos, hiszen egyetlen útja lehet a bevételek megtartásának. A verseny újabb és újabb szolgáltatásokat hoz a palettára.

A KSH hivatalos adatai szerint 2009. január–februárban a szálláshelyek árbevétele folyó áron 11 százalékkal mérséklődött, amelynek háttere az, hogy a kereskedelmi szálláshelyek külföldi és belföldi vendégeinek száma (19, illetve 9 százalékkal) egyaránt elmaradt az előző évben mért értéktől, és a vendégéjszakák száma is (14, illetve 8 százalékkal) csökkent.
A szakmabeliek egy része meglehetősen borúsan látja a jövőt, attól félve, hogy a válságkezelési terv lenullázza a hazai szállodaipart. A vendégek kevesebb költése sincs egyenes arányban az általuk elvárt színvonallal. Így egyetlen szálloda sem engedheti meg magának a minőségingadozást, a hibákat, mert az ár- és minőségérzékeny fogyasztó rövid időn belül máshoz fordul. Ezzel a magyarországi idegenforgalom a legtöbb szolgáltató számára valóban olyanná válik, mintha mindennap 10 km-es zsákbanfutás-versenyre nevezne be. „Bár a döntéshozók Magyarország stratégiailag kiemelt ágazataként emlegetik a turizmust, távolról sem úgy kezelik” – mondja Baldauf Csaba szállodaigazgató a Kolping Hoteltől. Ráadásul ígéretből még mindig sokkal több van, mint tettből. A hazai wellness- és spapiac meglehetősen kicsi, a piaci résztvevők száma viszont gyorsan szaporodik. A gyors fejlődéssel a kínálati oldal szolgáltatáspalettája sajnos nem tart lépést, erősen patchwork jellegű, és hiányzik az igazán tudatos specializáció is. Így azok a vendégek, akik minőségi wellness- és spaszolgáltatást keresnek, ma még sok esetben inkább külföldön, Ausztriában vagy Németországban pihennek.

Bor, mámor, wellness és hideg zuhany 1

Kleopátra fürdője
A magas minőség iránti elvárás nemcsak az igénybe vett szolgáltatásra, hanem a termékek összetevője mellett az épített környezetre, a specifikus kiegészítőkre, a szakértelemre, a személyre szabott kezelések és módszerek hatékonyságára, eredményességére, a technikai felszereltségre és az emberi tényezőre is vonatkozik. „Többéves szakmai múlttal, szó szerint saját bőrön elszenvedett próbákkal a hátam mögött én ma már nagyon tudatos fogyasztó vagyok. Mindegy, hogy szalon- vagy szállodai szolgáltatás, mindenki számára azt javaslom: merjen kérdezni (hatóanyagokról, eljárásokról, módszerekről), és ha szükséges, merjen nemet mondani. Senkinek sem kellemes, ha kiderül, hogy a sok pénzért kifizetett masszázsalapanyag egyszerű babaolaj, vagy hogy a Kleopátra-fürdőbe csupán zacskós tejet öntenek” – jegyzi meg Anikó, aki gyakorlott látogatója a hazai komplexumoknak.

Mi a különbség?
A wellness- és gyógyturizmus legjelentősebb desztinációi mindig valamilyen természetes gyógytényezőre épülnek. Aktív formájukban az igénybevevő maga is mozog, passzív formájukban hagyja, hogy kényeztessék. A wellness fogalma állítólag a betegség, az „illness” ellentéteként került a köztudatba közel 30 évvel ezelőtt, mások szerint a wellbeing és a fitness szavakból rakták össze az Egyesült Államokban a 80-as években. Ma már egyszerre divat és trend. Egy megelőzéssel elérhető állapotot jelent, az életmódváltás gondolatára építve, amikor az egyén felelősséggel tartozik saját egészségéért. A tőlünk négy háztömbnyire épült wellness-spa kozmetika, a pincében működő jógastúdió vagy saját fürdőkádunk is lehet a helyszíne. Lassan minden egészség-megőrzési, prevenciós programot, egészséggel kapcsolatos kiegészítőt, szolgáltatást a vonzó környezet ígéretével hirdetnek.
Bor, mámor, wellness és hideg zuhany 1

Magyarországon 135 db wellness- és gyógyszálloda van. Ezeknek minimum háromcsillagos gasztronómiai résszel (bor-, ételspecialitások), kétféle szaunával vagy gőzfürdővel, négyféle szépségápolási szolgáltatással (arckezelés, peeling, haj- és körömápolás), legalább hatféle masszázzsal (svéd, relaxációs, közérzetjavító, akupunktúra, akupresszúra, izzasztó pakolás), minimum egy beltéri fürdőmedencével (uszoda, pezsgő-, élményfürdő, gyermekmedence) és kardiogépes fitneszteremmel (sportoktatóval, személyi edzővel) kell rendelkezniük. Feltétel a minimum négyféle rekreációs sportprogram, egy aerobiktréning, háromféle közösségi, kulturális, zenei, művészeti programlehetőség és szakképzett személyzet (egy műszakra legalább egy wellnessre képzett vagy azzal egyenértékű végzettségű munkatárs). „Egyre nagyobb az érdeklődés a wellnessturizmus iránt, ezt a turizmus tanszékre jelentkezők emelkedő száma is mutatja – fejti ki dr. Boros Szilvia sportorvos, a Szolnoki Főiskola Turizmus Tanszékének tanára. – Ha az oktatók példát mutatnak, figyelmet és tiszteletet tanúsítanak a hallgatók és a tanított szaktárgy iránt, akkor nagy valószínűséggel az új szakember-generáció is ezt a mintát viszi tovább. Nagyon lényeges a szakma felső és középvezetőinek következetes, szakmailag hozzáértő irányítása és az óriási versenyhelyzetben kollégáik, vendégeik felé tanúsított korrekt magatartása a minőség megtartása mellett vagy éppen annak érdekében. A közép- és felső vezetőknek nagy a felelősségük a különféle szolgáltatások, az arculat meghatározásában és a megfelelő szakemberek kiválasztásában.”

Bor, mámor, wellness és hideg zuhany 1

Fürdő vagy spa?
A spa nemcsak klasszikus értelemben vett fürdő, hanem olyan létesítmény vagy egy egész városrész, amely szolgáltatásaival megnyugtatja, felélénkíti, gyógyítja, egészségesebbé, kiegyensúlyozottabbá teszi a vendéget a wellnessállapot elérése érdekében. A spaélmény négy alapvető követelménye a relaxáció, a reflexió, a revitalizáció és az öröm (a szórakozás). Saját érdekünk, hogy a meghatározásokról pontosan tudjuk, milyen tartalmat takarnak. A spaklub elsődlegesen klubrendszerű fitneszszolgáltatásokat nyújt, a cruise spa hajón kialakított wellness- és fitneszprogramokat, egészséges ételválasztékot jelent. A napi spa a spahotellel ellentétben szépség-, fitnesz- és wellnessprogramokat kínáló létesítmény, ahol nincs lehetőség megszállni. A medical spa egészségügyi intézményeket is jelenthet, a holisztikus spa alternatív módszereket kínál. A fürdő természetes, helyben található ásvány-, termál-, gyógy- vagy tengervízre épül, és hidro-, balneo- vagy thalassoterápiás kezelései vannak. A spaüdülő (spa resort) gyönyörű természeti környezetben, a civilizációtól rendszerint távol, széles körű all inclusive szolgáltatásokat nyújt.
A verseny és a szabályozatlanul bőséges paletta persze kínos vadhajtásokat is tud szülni. Pedig még egy dunántúli számára is nevetségesen hangzik a „2 éjszakás, távol-keleti wellnesshétvége svédasztalos reggelivel” – mégsem ritkák az efféle inkonzisztens hirdetések.

Csak kiváltságosoknak?
A hazai gyógyspa-szektor helyzetét nem könnyíti meg az egészségügytől való szoros függés, illetve a vendégek alacsony fizetőképességi kondíciója sem. Nem meglepő, hogy a szállodák célcsoportjából teljes mértékben hiányoznak a hátrányos helyzetűek és családtagjaik. Annyira, hogy a nagyon is fizetőképes külföldi keresletről is megfeledkeznek. „Tréningtapasztalatunk szerint a turizmusszakma képviselői nem eléggé felkészültek a hátrányos helyzetűekkel történő együttműködésre, és a hazai fogyatékossággal élő személyek, szervezetek sem megfelelő arányban vannak jelen az idegenforgalmi munkaerőpiacon – mondja Végh Orsolya kommunikációs tréner. – Partnereink mindig megdöbbennek, ha megtudják: minden negyedik embernek van legalább egy fogyatékossággal élő családtagja, barátja, és európai átlagban az 50 év felettiek 33 százaléka hátrányos helyzetű (szerzett fogyatékosságnak köszönhetően).” Ez is azt bizonyítja, hogy a célcsoport nem lebecsülendő, az ő igényeik figyelembevétele nem csupán szükséges kiadás, hanem kiaknázható piaci rés is lehet. Bár a szolgáltatások széles körűek, az emberek hozzáállását, szemléletét fejleszteni kell. Még akkor is, ha Magyarország wellnessadottságai páratlanok és messze nincsenek kihasználva. „Elhelyezkedésünk is igen szerencsés, hiszen a nyugati országokhoz 1–3 órányi a repülőút.

Bor, mámor, wellness és hideg zuhany 1

A termálvízkészlet gazdagsága, a Balaton, a borvidékek pedig szinte minden igényt kielégítenek. Azok számára, akik kiemelt szaktudású, tapasztalatú, személyiségű, kommunikációs képességű, nyelvtudású és motivációjú szakembereket foglalkoztatnak, akiknél a szállodai személyzet attitűdje megfelelő (kellően gondoskodó, figyelmes, alázatos a munkával és a vendégekkel szemben), akik a konfliktusokat pozitívan, adekvátan kezelik, ugyanakkor észrevétlenek és nem gátolják a vendégek nyugalmát, garantált a siker. Hosszú távon csak a minőségi szolgáltatás sikeres”– bizakodik a jövő nemzedékének okítójaként dr. Boros Szilva.

Ma még azonban úgy tűnik, a meglévő szabályok, a magas áfakulcs, az üdülési csekk adóztatásának bizonytalan perspektívája, az építkezésekre felvett hitelek valóban hazavághatják az idegenforgalmat. Akkor aztán itthon tényleg otthon leszünk, ráadásul teljesen egyedül, vendég nélkül, magunkra hagyva.

Spafogalomtár

Aquajogging: vízi gimnasztika, mely kíméli az ízületeket.
Aquarobic: szóösszetétel vízben végzett aerobikgyakorlatokra.
Banja:
orosz izzasztóhelyiség 70 °C-kal és 10–40% páratartalommal. A helyiség
közepén van nyírfafőzet és az ágak számára a kályha. A szaunát jeges
dörzsölés és egy csésze tea követi. Lazító.
Bazaltköves masszázs:
hideg-meleg bazaltkövekkel beolajozott testen végzett masszázs. A háton
lévő energiaközpontokra kályhában melegített köveket helyeznek, és
váltakozó erejű nyomással végiggörgetik őket háton és lábon.
Bioszauna:
40–50 °C-os szauna 20%-os páratartalommal. (Meghatározásában zavar van.
Egyesek a felhasznált anyagokra, mások a fényterápiás, aromaillatos
szaunára utalnak.)
Body-wrapping: testtekercselés pl. méregtelenítő anyagokkal átitatott vászonnal. Relaxál, méregtelenít, karcsúsít, feszesít.
Caldarium:
forró vizes fürdőhelyiség, esetleg izzasztókamra, 45 °C-kal és magas
páratartalommal (70–100%). Relaxál, javítja a vérkeringést,
kitisztulnak a bőr pórusai és a légzőszervek. A szaunánál kíméletesebb.
Floatingszoba:
a test külső hőmérsékletével megegyező, hang- és fényszigetelt helyiség
30 cm mély vízzel, sűrű ásványisó-oldattal megtöltött medencével,
amelyben csak lebegni lehet. Csökkenti a stresszt, méregteleníti a
szervezetet, gyorsítja a gyógyulást, csillapítja a fájdalmat,
harmonizálja a szervezet funkcióit. Általában 30/60 perces.
Frigidarium:
hideg fürdő, a római fürdő utolsó állomása. Megszünteti az izzadást,
összehúzza a pórusokat, élénkíti a vérkeringést.
Hamam: a gőzfürdő keleti változata.
Kleopátra-fürdő:
legelterjedtebb formája a tej (tehén!) és olaj összetételű fürdő, amely
biztosítja a bőr számára a megfelelő ásványi anyagokat, a nedvességet.
Kneipp-terápia:
Sebastian Kneipp allgäui pap által kifejlesztett hideg-meleg vizes
váltakozó fürdő. Gyógyteák fogyasztása, kiegyensúlyozott étrend teszi
teljessé. Öt alkotóeleme: vízterápia, növények alkalmazása (pl.:
szénafürdő), mozgásterápia, táplálkozásterápia és lélekgyógyítás.
Ködkamra:
a szaunához hasonló inhalációs kamra. Leginkább gyógynövényekből
készített főzetet, de akár gyógyszeroldatokat is be lehet ily módon
lélegezni.
Laconium: a szauna száraz, 55–65 °C-os, közepes
páratartalmú formája. Izzasztókamraként szolgál, de méregtelenít is. A
rómaiak a túlétkezés problémáit is ebben a legtöbbször kupolásra
épített kis helyiségben csökkentették.
La-Stone-masszázs: arizonai masszázsos kezelés 50 °C-ra felhevített sima, kerekre csiszolt lávakövekkel (40-et helyeznek fel).
A forró kövek melletti jéghideg márványkő a meleg-hideg inger által kiváltott stimulációt jelenti. Izomlazító.
Lomi Lomi: hawaii kezelési, főleg hát-, váll- és csípőmasszázs. Nyugtató zene, virágillat, olajok segítik az ellazulást.
Pantai Luar: régi, tradicionális kelet-ázsiai, kellemes illatú, felmelegített olajjal végzett masszázs.
Parafangó: vulkáni talajból származó, forró, szagtalan ásványi iszappakolás paraffinnal.
Pizichil:
ajurvédikus olajfürdő. Az olaj behatol a szövetekbe, és kifejti
tisztító, tápláló és erősítő hatását. Minél tovább tart, annál mélyebb
szövetrétegek érhetők el. Ma már a meleg hatású szezámolajat vata- és
kapha-dosha esetében, a hideg hatású napraforgóolajat pitta-dosha
dominancia esetén alkalmazzák.
Rasul-fürdő: óegyiptomi
gyógyiszapkezelés, ahol a bőrre helyezett iszapot gyógyfüves
gőzhelyiségben (rasul) bemasszírozzák, száradás után lassan
ledörzsölik. A maradékot meleg, permetszerű esővel távolítják el.
Serkenti a vérkeringést, erősíti az immunrendszert.
Skótzuhany:
váltakozó fürdő, attól függően, hogy gyógy- vagy wellnesskezelés, 2–15
percig tart. Meleg (35–40 °C) vízzel indít, és hideggel (16–18 °C)
fejezi be.
Stanger-fürdő: egy stuttgarti tímármester fejlesztette
ki. A víz vezetőképességét használja, hogy a testhez galvanizált áramot
vezessen. Fájdalomcsillapító hatás+kötelező 20 perces pihenés.
Alkalmazásában vannak kizáró okok!
Tepidárium: a római fürdő része,
amely egyfajta langyos (37–39 °C), regeneráló fürdő. Páratartalom
40–60%. Nem terheli nagyon a keringési rendszert.
Thalasso-terápia:
tengervíz általi gyógykezelés reuma és isiász esetére. Nagyon sok
embernek nem javallott, ezért használata előtt tájékozódjunk!
Thalaxion-fürdő:
zárt, felnyitható tetejű, egyszemélyes masszázskádhoz hasonló készülék,
melyben ülve (kar és felsőtest szabadon) hideg-meleg vízsugarak
masszírozzák az altestet.
Vapozon: arcgőzfürdő. Új fejlesztés, hogy gyógyfüves csomagokat helyeznek be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik