Élet-Stílus

Hetedik lett Talma

A rajthoz képest hármat javítva hetedikként intették le Talmácsi Gábort a Spanyol Nagydíjon. A negyedliteresek futamát óriási csatában, a hazai közönség nagy bánatára a japán Aojama Hirosit nyerte meg Alvaro Bautista előtt.

Hetedik lett az Apriliával versenyző Talmácsi Gábor a 250 kcm-esek között a gyorsaságimotoros-világbajnokság vasárnapi Spanyol Nagydíján, Jerezben, míg Tóth Imre, a kategória másik magyar indulója a 16. helyet szerezte meg ugyancsak egy Aprilia nyergében.

A korábban a 125 köbcentis géposztályban világbajnok Talmácsi az idei vb-sorozat harmadik futamán a rajtnál kissé beragadt, s csak szívós munkával tudott előbbre lépkedni. A 9., majd a 8. helyet viszonylag hamar elfoglalta, sőt a 7.-re is rálelt, kilenc körrel a vége előtt azonban hátracsúszott tizediknek.

A menőkhöz nem tudott felzárkózni (Balatonring Team)

A menőkhöz nem tudott felzárkózni (Balatonring Team)

Kezdhetett mindent elölről, de törekvését csak mérsékelt siker övezte, tudniillik féltávnál a 6-8. helyért csatázott, innen előbbre azonban nem tudott jutni, s végül a 7. lett a Jerez de la Frontera-i pályán. Tóth három pozíciót javítva az időmérő edzésen produkálthoz képest 16.-ként zárt.

Az élen hatalmas harcot vívott egymással a mezőnyt hamar leszakító – Aojama, Bautista, Simoncelli és a spanyol Hector Barbera alkotta – négyes, amelyből a véghajrára ketten, Aojama és Bautista kiváltak. Különharcukat az utolsó kanyar jobb vételével a japán nyerte “orrhosszal” a hazai versenyző előtt.

talmácsi nyilatkozata

„Sokat törtük a fejünket a mérnökeimmel a hétvégén, hogy hogyan oldjuk meg a beállításbeli problémákat. Főleg a motor hátuljával, a gátlóval volt gondom, de nem találtunk tökéletes megoldást. Még a bemelegítés alatt is sok mindenen változtattunk, tulajdonképpen ezek egy része segített a versenyen. Meglehetősen rosszul rajtoltam, utána kellett feljönnöm. Végül ez sikerült, volt, amikor kifejezettem élveztem a versenyt, a végén Locatellit is megelőztem, így a hetedik helyen intettek le. Megint pontokat szereztem, és ismét sok tapasztalatot gyűjtöttem. Ennek örülök, és legalább ilyen szinten akarom folytatni a vb-t.”
(Forrás: Balatonring Team)

A nyolcadlitereseknél pályafutása első sikerét érte el a 18 éves Bradley Smith, miután a két legnagyobb riválisa – az olasz Iannone és a spanyol Simon – is bukott. A brit győztes mellett a mindössze 15 éves Jonas Folger is emlékezeteset nyújtott: a német újonc tökutolsóként rajtolt, egészen a negyedik helyig feljött, ám az utolsó előtti körben eldobta a motorját.

A nagyoknál Valentino Rossit intették le elsőnek. A futam nagy részében a hazai közönség előtt szereplő Dani Pedrosa vezetett, ám a 17 körben a címvédő megelőzte, majd fokozatosan meglépett. A dobogó legalsó fokára Casey Stoner állhatott. Az összetettben a futam előtt élen álló Jorge Lorenzo a negyedik helyről esett ki.

Spanyol Nagydíj, végeredmény
125 kcm:
1. Bradley Smith (brit, Aprilia) 41:49.556
2. Sergio Gadea (spanyol, Aprilia) 42:03.080
3. Marc Marquez (spanyol, KTM) 42:03.109

A pontverseny állása:
1. Andrea Iannone (olasz, Aprilia) 37,5 pont
2. Smith 36,5
3. Pol Espargaró (spanyol, Derbi) 31,5

250 kcm:
1. Aojama Hirosi (japán, Honda) 45:08.805 perc
2. Alvaro Bautista (spanyol, Aprilia) 45:08.937
3. Marco Simoncelli (olasz, Gilera) 45:11.511
…7. Talmácsi Gábor (Balatonring Team, Aprilia) 45:35.093
…16. Tóth Imre (Team Tóth, Aprilia) 46:34.314

A pontverseny állása:
1. Aojama 58 pont
2. Bautista 54
3. Hector Barbera (spanyol, Aprilia) 43
…6. Talmácsi 28
…19. Tóth 3

MotoGP:
1. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) 45:18.557 p
2. Dani Pedrosa (spanyol, Honda) 45:21.257
3. Casey Stoner (ausztrál, Ducati) 45:29.064

A pontverseny állása:
1. Rossi 65 pont
2. Stoner 54
3. Jorge Lorenzo (spanyol, Yamaha) 41

A következő futamot május 17-én rendezik Le Mans-ban a Francia Nagydíjért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik