Élet-Stílus

Életműdíj és eladási bronzérem Deák Billnek

Gazdára találtak az Arany Zsiráfok, szerdán átadták a hazai könnyűzenei díjakat. A legfontosabb elismeréseket többek közt Zséda, Harcsa Veronika és Palya Bea kapta. Deák Billé az életműdíj. Nagyjából 23 ezer CD-t adtak el 2008-ban a legkelendőbb albumból.

A napokban tették közzé a MAHASZ 2008-as eladási listáit. Ezek szerint tavaly a legtöbbet a Mamma Mia! című film zenei anyagából adták el. Hazánkat is elérte tehát az ABBA-reneszánsz. A Universal kiadótól megtudtuk – s ez jól mutatja a zenepiac hazai viszonyait -, hogy kevesebb mint 24 ezer eladott példányszámmal került az élre a filmzenei album. A listán nyolcadik NOX-lemezt viszont már csak összesen 8 ezren vásárolták meg.

7500 eladott példány már aranylemez

A második és hetedik helyen Bereczki Zoltán és Szinetár Dóra musicalfeldolgozásai szerepelnek. A bronzérmes Deák Bill Gyula Hatvan csapása. A TOP 10-ben összesen négy olyan album található, amit magyar szerzők írtak hazai előadóknak. A már említett NOX és Deák Bill Gyula mellett Palya Bea és Dolhai Attila lemeze került be az élmezőnybe.

lemezeladási TOP 10 (2008)

1. FILMZENE: Mamma Mia! (Universal Music)
2. BERECZKI ZOLTÁN – SZINETÁR DÓRA: Musical Duett 2. (EMI)
3. DEÁK BILL GYULA: Hatvan csapás (Sony BMG)
4. MUSICAL: High School Musical 3. (EMI)
5. MADONNA: Hard Candy (Warner Music)
6. AC/DC: Black Ice (Sony BMG)
7. BERECZKI ZOLTÁN – SZINETÁR DÓRA: Musical duett (EMI)
8. NOX: Időntúl (Universal Music)
9. PALYA BEA: Adieu les complexes (Sony BMG)
10. DOLHAI ATTILA: Egy szerelem története (Sony BMG)

Ma Magyarországon egyébként 7500 eladott lemez után már aranylemeznek, 15 ezer után pedig platinalemeznek kiáltják ki a hanghordozókat. A lesújtó számok persze abból is adódnak, hogy a fiatalok inkább internetről töltik le vagy másolják át kölcsönkapott CD-kről – legtöbbször illegálisan – a kedvenc zenéiket. Ez még azért nemigen magyarázza meg a trendet, valószínűleg egyszerűen megváltoztak a zenehallgatási szokások és igények.

A 60 éves király életműdíjat kapott

A szerdai Fonogram Magyar Zenei Díj átadóján az album eladási listákon szereplő nevek csak részben köszöntek vissza. Idén a 60 éves Deák Bill Gyula vehette át az életműdíjat. A blueskirályt Keresztes Ildikó köszöntötte – stílszerűen – Bill egyik régi dalával. Az év hazai dalát a közönség az interneten szavazta meg, a nyertes a Republic együttes Gyere közelebb, menekülj el című dala lett.

Deák Bill Gyula és Keresztes Ildikó

Deák Bill Gyula és Keresztes Ildikó

Arany Zsiráfot vihetett haza Zséda (az év hazai klasszikus pop-rock albuma), Kovácsovics Fruzsina (modern pop-rock album), az Amber Smith Introspective (az év hazai alternatív albuma). Hard rock-metal kategóriában az Insane Our Island – Our Empire, dance popban Karányi Aerodynamics (CLS Music) című lemeze nyert.

Az év hazai jazzalbuma Harcsa Veronika You Don’t Know It’s You, az év hazai világzenei albuma Palya Bea Adieu Les Complexes című alkotása lett, az év hazai szórakoztató zenei albuma kategóriában Bereczki Zoltán és Szinetár Dóra kapta a díjat Musical Duett 2. című lemezéért. Az év hazai felfedezettjének az Anti Fitness Clubot hozta ki a zsűri.

Külföldi lemezeket is díjaztak

Idén is díjazták azon külföldi kiadók lemezeit, amelyek a hazai piacon is jelen vannak. Az év külföldi klasszikus pop-rock albumai között Kid Rock Rock and Roll Jesus (Warner Music), az év külföldi modern pop-rock albumainak versenyében Duffy Rockferry (Universal Music) című lemezével nyert, az év külföldi alternatív albumának a Kings of Leon Only By The Nightját (Sony BMG), az év külföldi hard rock vagy metal albumának a Metallica Death Magnetic-jét (Universal Music) választották. A külföldi dance-pop albumok között Mariah Carey E=MC2 (Universal Music) című kiadványa nyert.

Az Arany Zsiráf díjat a magyar hanglemezkiadás kiemelkedő teljesítményeinek, valamint a nemzetközi hanglemezkiadás Magyarországon kiemelkedő sikerű és értékű albumainak díjazására alapította a MAHASZ 1992-ben. Azóta minden évben ünnepélyes gálán adják át az elismeréseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik