Élet-Stílus

Hatmillió dollár kell a Wikipedia működéséhez

A népszerű internetes lexikon üzemeltetői több mint 100 ezer adakozó segítségével összegyűjtötték az újabb egy évre elegendő összeget - a Wikipedia fenntartása évente 6 millió dollárba kerül.

A meglehetősen kicsinyke, alig 23 főt foglalkoztató alapítvány büszkén jelentette be, hogy az utolsó pillanatban mégis sikerült összeszedni az újabb egy évre elegendő pénzt, annak ellenére, hogy december közepén még egészen mást mutatott az adományok végösszege. Ezzel sikerült bebiztosítani az anyagi függetlenséget, egy évig ismét teljes nyugalomban folytathatja működését a portál.

A 6 millió dolláros kerettől néhány hete még igencsak messze álltak, ám Jimmy Wales nyílt levélben fordult a felhasználókhoz, amelyben igyekezett megmagyarázni, hogy a Wikipedia miben is különbözik a többi, Top50-be tartozó weboldaltól. Az alapítvány kicsinyke mérete, a fizetett alkalmazottak alacsony száma, valamint az oldal népszerűsége és széles körű használata mind szerepet játszanak abban, hogy ilyen módon kell szert tenniük a további működéshez szükséges anyagi háttérre – a több mint 150 ezer önkéntes által eddig 265 nyelven közölt nagyjából 11 millió cikk önmagában nem elég ehhez.

A levél nagy sikert hozott, az utolsó pillanatban ugyanis mintegy 50 ezer újabb adományozó jelezte részvételi szándékát, ezzel pedig sikerült bepótolni a hiányzó 2 millió dollárt. Wales ezúttal köszönőlevélben nyilvánította ki háláját, kiemelve, hogy az adományozók segítenek fenntartani az alapítók álmát, vagyis egy olyan enciklopédia kialakítását, amely a bolygón mindenki számára elérhetővé teszi az emberiség teljes tudástárát. Az érdeklődők számára részletes magyarázattal is szolgálnak, ebben pedig lebontják a jelen évre szánt költségvetést – ebben a fenntartási költségek, a nyílt projektek támogatása, valamint a közösség és az önkéntesek rétegének további bővítése kap kiemelt helyet.

Bár a kitűzött célt sikerült elérni, a további adományokat sem utasítják el, az opció mindvégig elérhető a Wikimedia Alapítvány oldalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik