Élet-Stílus

Kutatólaboratóriumot lőne ki az űrbe Kína

Kína négy éven belül Föld körüli pályára akar állítani egy nyolctonnás kutatólaboratóriumot - írta internetes honlapján a China Daily című pekingi lap űrkutatókra hivatkozva.

Vang Jung-cse (Wang Yongzhi), a kínai űrprogram volt főtervezője elmondta, hogy a szeptember végén végrehajtott első Kína űrséta csak egy lépcsőfok volt a kínai űrprogramban, és ezentúl komolyabb kihívásokkal kell szembenézni: 2011 végéig Föld körüli pályára kell állítani egy űrlaboratóriumot, majd fel kell állítani egy űrállomást, és végül embert kell küldeni a Holdra.

Vang szerint az űrlaboratóriumot csak rövid időközökben fogják használni, hogy begyakorolják a bonyolult dokkolási technikákat és más dolgokat, amelyek a hosszú távú feladatok végrehajtásához szükségesek.

A kínai űrprogram egy másik tervezője, Szu Suang-ning (Su Shuangning) közölte, hogy nagyobb, közel húsztonnás űrlaboratórium Föld körüli pálya állításához újfajta, nagyobb teljesítményű hordozórakétákra lenne szükség, de műszaki okok miatt késik ezek kifejlesztése, s csak a következő évtizedben lesznek üzemképesek.

Csiao Vej-hszin (Jiao Weixin), a pekingi egyetem űrkutatója a lapnak nyilatkozva elismerte, hogy Kína még mindig meglehetősen messze van az Egyesült Államoktól és Oroszországtól az űrtechnológiák terén, és nem lenne reális arról beszélni, hogy Kína utoléri őket. “Mi csak mindent megteszünk azért, hogy csökkentsük a lemaradást” – mondta a kutató.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik