Élet-Stílus

Menhelyről érdemes választani

Ha valaki úgy dönt, ideje új négylábúval gyarapítani a családot, több lehetőség áll előtte. Vásárolhat tenyésztőtől fajtatiszta kutyát, vagy elhozhat szaporítótól egyet jóval olcsóbban – ennek árnyoldalairól azonban már írtunk. Befogadhat továbbá utcán kóborló állatot, de örökbe fogadhat menhelyről is.

Vannak országok, ahol a menhelyi örökbefogadásnak nagy kultúrája van. Németországban például olyannyira így van ez, hogy nemcsak németországi kóbor kutyákat lehet a menhelyekről befogadni, hanem szívesen gondoskodnak az emberek más, szegényebb országokból kimentett kutyákról is.

Quasimodo koponyasérült fiatal kutya, Németországban talált otthonra, Magyarországon teljesen esélytelen ilyen fejjel és fogazattal (Tappancs)

Quasimodo koponyasérült fiatal kutya, Németországban talált otthonra, Magyarországon teljesen esélytelen ilyen fejjel és fogazattal (Tappancs)

Figyelemre méltó részlet egyébként, hogy Németországban nincs is jelentős számú kóbor kutya. A német kutyatulajdonosok egy része szívesen fizeti akár a szállítás költségét is, hogy elmondhassa: olyan kutyán segített, akinek eredeti „hazájában” esélye sem lett volna gazdához kerülni. Vagy meg lehet említeni, hogy Amerikában egyre több sztár mutatkozik mentett kutyákkal.

Hallgassunk a gondozóra

Szerencsére azonban nem kell külföldre menni ahhoz, hogy menhelyi örökbefogadásról beszélhessünk. Hazánkban is egyre több az állatmenhely, és egyre több a büszke örökbefogadó is. Van azonban néhány gyakorlati jó tanács, amit érdemes megfogadni, ha valaki menhelyi kutyát akar.

Líder öreg, nincs sok esélye az új otthonra (Tappancs)

Líder öreg, nincs sok esélye az új otthonra (Tappancs)

Nagyon fontos meghallgatni, hogy a menhelyi állatgondozó milyen kutyát javasol. Sok leendő kutyatulajdonos konkrét elképzelésekkel érkezik a menhelyre: gyakran kis testű, fiatal, fajtatiszta, gyerekszerető kutyát szeretnének. A felsorolt tulajdonságokból az első kettőnek megfelelő kutyát könnyebb találni, de a többi kritérium már kisebb nehézségekbe ütközhet.

A menhelyen sok az utcáról, kóborlásból bekerült kutya, amelyek nem rendelkeznek semmiféle papírral, így garantálni nem lehet a fajtatisztaságot. A gyerekszeretet pedig nem feltétlen derül ki egy menhelyen, hiszen ott a kutyák nem hétköznapi, családi körülmények közt élnek.

Alkalmazkodó, hűséges ebek

Az említett nehézségek ellenére a menhelyi gondozók azok, akik a legjobban ismerik a kutyákat, így tényleg rendkívül hasznos információkkal tudják a jó választást elősegíteni. Sok kutya akár éveket is eltölt a menhelyen, mielőtt valaki hazavinné. Ennyi idő alatt sok minden kiderülhet az állatról.

Például ha egy kutya már a menhelyi kifutóban is óriási gödröket ásott, akkor valószínű, hogy új gazdájánál is hamar felszámolja a veteményest. Vagy például a túlzottan aktív, napi több intenzív futtatást igénylő állatot inkább fiatal, sok szabadidővel rendelkező gazdának ajánlanak, nem pedig elfoglalt, idős, nehezen mozgó gazdijelöltnek.

Tádé illusztrálja, mire képes egy kaparós kutya, ha belendül (Tappancs)

Tádé illusztrálja, mire képes egy kaparós kutya, ha belendül (Tappancs)

A fentiekből úgy tűnhet, hogy a menhelyen nehézkes megtalálni a megfelelő állatot, valójában sokkal nagyobb az esélye, mint a hirdetés alapján kiválasztott kiskutya esetében. A menhelyi gondozók is megkönnyítik a helyes választást, valamint az is igaz, hogy a menhelyi kutyák jelentős része alkalmazkodó, hűséges jószág, aki gazdához kerülés után bármit megtenne, hogy megtarthassa új otthonát.

Két kutyán segítünk egyszerre

És nem mellékes az sem, hogy a menhelyi kutyák rendszeres orvosi ellátásban részesülnek, megkapják a kötelező oltásokat, és sok az ivartalanított állat is. Ilyenkor az egyébként tetemes műtéti díjat a gazdának már nem kell kifizetnie. Ha pedig mégsem ivartalanított állatot vesz magához valaki, ám később szeretné a műtétet elvégeztetni, vannak olyan állatvédő szervezetek, amelyek a tőlük befogadott állat ivartalaníttatásához a rászoruló gazdáknak anyagi segítséget is nyújtanak.

Fekete kutyát sem szívesen fogadnak be az emberek (Tappancs)

Fekete kutyát sem szívesen fogadnak be az emberek (Tappancs)

Bármilyen módon is kerül az új jövevény a gazdájához, nagyon fontos, hogy elegendő időt szánjanak az ismerkedésre, és a kutya beszoktatására a családba. Érdemes akár pár nap szabadságot kivenni a kutya érkezésekor, vagy legalább hétvégére időzíteni az eseményt, hogy legyen néhány nap megismerni egymást, és kialakítani a napirendet. Természetesen az igazi összeszokáshoz, összhanghoz ennél több idő és még több türelem kell.

És a legfontosabb, amit minden leendő kutyatulajdonosnak érdemes tudnia: aki menhelyi kutyát vesz magához, az legalább két kutyán segít. Az egyik az a kutya, akit befogad, a másik pedig az, aki a befogadott kutya helyére kerülvén megmenekül az utcán kóborlás veszélyeitől.

segítségre várnak


Menhelyről érdemes választani 5
Ide kattintva megtekintheti a Tappancs Alapítványtól örökbe fogadható ebeket. Három kutyáról helyeztünk el képeket, rövid ismertetőt, “adatbázisunk” hétről hétre frissül.


Menhelyről érdemes választani 5

Ide kattintva megtekintheti a Mancs-Rancs Alapítványtól örökbe fogadható ebeket. Három kutyáról helyeztünk el képeket, rövid ismertetőt, “adatbázisunk” hétről hétre frissül.


Menhelyről érdemes választani 5

Ide kattintva megtekintheti a Mentsvár Alapítványtól örökbe fogadható ebeket. Három kutyáról helyeztünk el képeket, rövid ismertetőt, “adatbázisunk” hétről hétre frissül.


Menhelyről érdemes választani 5

Ide kattintva megtekintheti a Biatorbágy és Vidéke Állatvédő Egyesülettől örökbe fogadható ebeket. Három kutyáról helyeztünk el képeket, rövid ismertetőt, “adatbázisunk” hétről hétre frissül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik